Research Article
BibTex RIS Cite

The Effects of Osmatic Conditioning Treatments with Methyl Jasmonate and Seaweed (Ascophyllum nodosum) Extract on Germination and Average Germination Duration of Pepper Seeds at Low Temperatures

Year 2016, Volume: 3 Issue: 1, 42 - 47, 25.06.2016

Abstract

The present study was conducted to investigate the effects of some pre-treatments against lower heat stress in Demre Sivri and Yalova Çarliston pepper (Capsicum annuum L.) seeds. For osmotic conditioning with Methyl Jasmonate (MeJA), pepper seeds were subjected to 0.5 and 1.0 mM MeJA for 1, 2 and 3 days. For osmatic conditioning (OC) with seaweed extract, pepper seeds were subjected to 1:500 seaweed extract at 20°C for 1, 2 and 3 days. Following the treatments seeds were taken to germination tests at 15 and 20°C. MeJA and seaweed. OC treatments improved the germination rates of Demre Sivri and Yalova Çarliston pepper cultivars at 20°C and reduced the germination durations. The greatest germination rate at 20°C was observed as 96.5% in Demre and as 95.25% in Yalova Çarliston culti-vars from the 1 day OC treatment with seaweed. Germination rates of control seeds at 20C were respectively observed as 84.0 and 85.5%. The greatest germination rate at 15°C was observed as 93.0% from 1 day 0.5 mM MeJA OC treatment of Demre Sivri cultivar and as 90.5% from 1 day seaweed OC treatment of Yalova Çarliston cultivar. Germination rates of control seeds at 15°C were respectively observed as 79.5 and 80.0%. The present results revealed that OC treatments with MeJA and seaweed extracts at low temperatures (15 and 20 ºC) improved the germination percentages and reduced the mean germination times of Demre Sivri and Yalova Çarlis-ton pepper cultivars.

Metil Jasmonat ve Deniz Yosunu (Ascophyllum nodosum) Ekstraktı ile Ozmotik Koşullandırma Uygulamalarının Düşük Sıcaklıkta Biber Tohumlarının Çimlenme ve Ortalama Çimlenme Süresi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 3 Issue: 1, 42 - 47, 25.06.2016

Abstract

Bu çalışma Demre Sivri ve Yalova Çarliston çeşidi biber (Capsicum annuum L.) tohumlarında bazı ön uygulamaların düşük sıcaklık stresine karşı etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Deniz yosunu ekstraktının 1:500 ora-nındaki çözeltisi ve 0.5 mM ve 1.0 mM dozundaki metil jasmonat (MeJA) çözeltisi ile ozmotik koşullandırma (OK) uygulamaları tohumlara 20°C sıcaklıkta ve 1, 2 ve 3 gün süre ile yapılmıştır. Uygulamalardan sonra tohumlar 15 ve 20°C’de çimlendirme testlerine alınmıştır. MeJA ve deniz yosunu ile OK uygulamaları, Demre Sivri ve Yalova Çarliston çeşitlerinde 20°C’de çimlenme oranını arttırmış, ortalama çimlenme süresini kısaltmıştır. Biber tohumlarında 20°C’de en yüksek çimlenme oranını Demre Sivri çeşidinde %96.50 ve Yalova Çarliston çeşidinde %95.25 ile 1 gün Deniz yosunu ekstraktı ile OK uygulamaları verirken, kontrol tohumlarının çimlenme oranları sırası ile %84.0 ve %85.5 olmuştur. Biber tohumlarında 15°C’de en yüksek çimlenme oranın Demre Sivri çeşidinde %93 ile 1gün 0.5 Mm MeJA ile OK uygulamasından elde edilirken, Yalova Çarliston çeşidinde ise %90.5 ile 1 gün Deniz yosunu ekstraktı ile OK uygulamalarımdan elde edilmiş, kontrol tohumlarının çimlenme oranları sırası ile %79.5 ve %80.0 olmuştur. Bu çalışma ile biber tohumlarında ekim öncesi düşük sıcaklıklarda (15ve 20 ºC’de) deniz yosunu ekstraktı ve MeJA ile OK uygulamalarının Demre Sivri ve Yalova Çarliston çeşitlerine ait biber tohumlarında çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresi üzerine olumlu etki yaptığı ortaya kon-muştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Demirkaya This is me

Publication Date June 25, 2016
Submission Date February 4, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 3 Issue: 1

Cite

EndNote Demirkaya M (June 1, 2016) The Effects of Osmatic Conditioning Treatments with Methyl Jasmonate and Seaweed (Ascophyllum nodosum) Extract on Germination and Average Germination Duration of Pepper Seeds at Low Temperatures. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 3 1 42–47.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).