Kuraklık dünyada etkili olan doğal afetlerin başında yer almakta ve son yılların en önemli gündem maddesini oluşturmaktadır. Kuraklık yağışların kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu toprak su kaynaklarının olumsuz etkilenmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Kuraklık şartlarında toprakların su tutma kapasiteleri ve suyun etkin olarak kullanımı büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı; Konya ili Çumra ilçesinde Alibey serisi olarak tanımlanmış toprakların tekstürleri ile su tutma kapasiteleri arasındaki ilişkiyi açıklayarak çalışma alanının tekstür ve buna bağlı olarak değişen su tutma kapasitelerini içeren haritaları oluşturmaktır. Bu amaçla 0-20 cm derinlikten toprak örnekleri alınmış ve örneklerde tekstür, tarla kapasitesi ve faydalı su analizleri yapılmıştır. Çalışma alanı topraklarının tekstürleri ile su tutma kapasiteleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Toprakların tekstürü kil (C), killi tın (CL) ve kumlu killi tın (SCL) sınıfında yer almakta, su tutma kapasiteleri ise %17 ile %33 arasında değişmektedir.
Drought ranks at the first among natural disasters around the world. Drought is defined as negative effects of rainfall falls below normal recorded levels significantly on soil water resources. Water-holding capacity of the soil and the efficient use of water is of great importance in drought conditions. The aim of this study was to determine the influence of soil texture on soil water holding capacity and to prepare soil water holding capacity maps depends on soil texture in Konya-Çumra plain (Alibey serie). For this purpose, soil samples were collected from 0-20 cm depth. The samples were analyzed for some soil parameters such as particle size distribution and water holding capacity using Standard routine laboratory tests. The textures of the soil samples were found to be C, CL and SCL. The soil water holding capacity ranged from 17 to 33 %.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Ecology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2016 |
Submission Date | February 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).