In this study, the levels of endogenous free-, bound- and total-zeatin (Z) has been examined in fig fruit (Ficus carica L. cv. Bursa Siyahı). The fruit harvested at different developmental stages were analysed for endogenous zeatin content. The index of maturity was stage 1 (green, small), stage 2 (green, big) and stage 3 (dark brown, harvest maturity). This work describes the identification of endogenous cytokinins through HPLC methodology in developing fig fruits.
At the end of the research, it has been showed that endogenous zeatin plant hormones, which has been synthesised, were both free and bound forms. Concentration of free, bound and total Z during the growing stages varied between 536-1707 ng.g-1, 661-1932 ng.g-1 and 1208-2797 ng.g-1, respectively. High concentrations of endogenous Z have been found in early stages of fig fruit (1). The large accumulation of endogenous Z in the first growth stage may have an important function in setting the development pattern of the “Bursa Siyahı” fig fruit.
Bu çalışmada, incir meyvelerindeki (Ficus carica L. Bursa Siyahı çeşidi) içsel serbest-, bağlı- ve toplam-zeatin (Z) düzeyle-ri belirlenmiştir. Değişik meyve gelişim dönemlerinde hasat edilen meyvelerdeki içsel zeatin içerikleri bakımından analizler yapılmıştır. Meyvelerdeki olgunluk indeksleri dönem 1 (yeşil, küçük), dönem 2 (yeşil, büyük) ve dönem 3 (koyu kahverengi, hasat olgunluğunda) şeklinde olmuştur. Mevcut çalışmada, gelişen incir meyvelerindeki içsel zeatin düzeylerinin belirlenmesin-de HPLC tekniği kullanılmıştır.
Çalışma sonucunda, incir meyvesinde zeatinin hem serbest hem de bağlı formda sentezlendiği belirlenmiştir. Gelişme dö-nemleri boyunca serbest, bağlı ve toplam-Z miktarları sırasıyla 536-1707 ng.g-1, 661-1932 ng.g-1 ve 1208-2797 ng.g-1 aralık-larında değişim göstermiştir. En yüksek içsel zeatin düzeyi meyvelerin erken gelişim dönemlerinde (stage 1) belirlenmiştir. Bursa Siyahı incir meyvesinin ilk gelişim dönemlerinde yüksek düzeylerde Z birikimi bu hormonun meyve tutumunda etkin bir rol oynayabileceği sonucunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 21 Issue: 43 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).