Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Different Fertilizers Combinations Yield and Yield Components in Fresh Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Varieties

Year 2007, Volume: 21 Issue: 43, 106 - 112, 25.12.2007

Abstract

This study was conducted to determine the effect of three different nitrogen-phosphorus combinations (N0P12, N5P0 ve N5P12) and control (N0P0) on the fresh pod yield, the plant height, the pod length, the pod width and seeds per pod of these yield components of two different dwarf fresh bean (Phaseolus vulgaris L) varieties under Çayırova ecological conditions in Gebze area of Kocaeli Province. According to the evaluated data, differences were obtained between fertilizer combinations with II. Harvest fresh pod yield, total fresh pod yield, plant lenght and pod width statistically. According to the results; the maximum total fresh pod yield was obtained from N0P5 fertilizer with average 749.1 kg/da while the minimum was obtained from control plots with 610.75 kg/da. According to the varieties, the maximum fresh pod yield was obtained from Nassau with 812.7 kg/da from N5P0 plots while the minimum was obtained from Roma-II variety with 543.8 kg/da from control (N0P0) plots. Differences of varieties were statistically found to be effective on I. and III. harvest for fresh pod yield, plant height, pod length and pod width. The green pod yield of I. harvest of Nassau was superior to the other variety with 478.6 kg/da, the green pod yield of III. harvest of Roma-II was superior to the other variety with 138.4 kg/da, plant height of Roma-II was superior to Nassau with 41.15 cm, pod length of Nassau was superior to the other variety with 13.57 cm, pod width of Roma-II was superior to the other variety with 1. 47 cm.

Taze Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Çeşitlerinde Farklı Gübre Kombinasyonlarının Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

Year 2007, Volume: 21 Issue: 43, 106 - 112, 25.12.2007

Abstract

Bu çalışma iki farklı bodur taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşidine (Nassau ve Roma-II) uygulanan 3 farklı azot-fosfor kombinasyonu (N0P12, N5P0 ve N5P12) ile kontrol (N0P0) parsellerinin; taze meyve verimi, bitki boyu, meyve boyu, meyve eni ve meyvede dane sayısı olarak ele alınan verim unsurlarına olan etkisini araştırmak amacıyla Kocaeli ili, Gebze ilçesinde bulunan Çayırova ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, gübre kombinas-yonları ile II. Hasat meyve verimi, toplam meyve verimi, meyve boyu ve meyve eni arasında istatistiksel farklılıklar tespit edil-miştir. Buna göre en yüksek toplam taze meyve verimi N5P0 gübre kombinasyonu uygulanan parselden ortalama 749,1 kg/da ile elde edilirken, kontrol parsellerinden ortalaması 610.75 kg/da ile en düşük verimi alınmıştır. Çeşitler açısından bakıldığın-da, en yüksek taze meyve verimi “Nassau” çeşidinden 812.7 kg/da ile N5P0 gübre kombinasyonunun uygulandığı parselden, en düşük meyve verimi de “Roma-II” çeşidinden 543.8 kg/da ile kontrol (N0P0) parselinden elde edilmiştir. Ayrıca çeşit farklılıkla-rının da denemeye alınan unsurlardan I. ve III. hasat meyve verimi, bitki boyu, meyve boyu ve meyve eni üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu ortaya konmuştur. Çeşitler açısından I. hasat meyve veriminde; Nassau çeşidi 478.6 kg/da ile, III. Hasat meyve veriminde; Roma-II çeşidi 138.4 kg/da ile, bitki boyu; Roma-II çeşidinde 41.15 cm ile, meyve boyu; Nassau çeşidinde 13.57 cm ile, meyve eni; Roma-II çeşidinde 1.47 cm ortalamaları ile diğer çeşide göre üstün bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Aysun Çavuşoğlu This is me

Abdülkadir Akçin This is me

Publication Date December 25, 2007
Submission Date January 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 21 Issue: 43

Cite

EndNote Çavuşoğlu A, Akçin A (December 1, 2007) The Effect of Different Fertilizers Combinations Yield and Yield Components in Fresh Bean (Phaseolus Vulgaris L.) Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 21 43 106–112.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).