This research was conducted to determine the effects on yield and quality characteristics of different sowing dates (26.02.2013, 12.03.2013 and 30.03.2013) cultivated of cumin (Cuminum cyminum L.) Ankara/ Gölbaşı/Gölbek village ecological conditions during in 2013. Experiments were designed and applied in randomized complete plot design with three replications. In this research, ıt were used as seeds cumin thatvillage variety. In the research, the of of cumin plant height 17.50-21.40 cm, the number ofbranches per plant 12.66-14.33 pieces plant-1, seed yield per plant 1.40-.95 g plant-1, 1000 seeds weight 4.71-4.99 g, seed yield 58.50-89.58 kg da-1, essential oil yield 2.65-2.84 % and cumin aldehyde of the major composition essential oil cumin seed 14.37-20.19 % between were varied.
Bu araştırma, 2013 yılında Ankara / Gölbaşı/Gölbek Köyü ekolojik şartlarında farklı ekim zamanlarının (26.02.2013, 12.03.2013 ve 30.03.2013) kimyon (Cuminum cyminum L. )’un verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek üzere yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada materyal olarak kimyon populasyonu kullanılmıştır. Kimyon bitki boyu, bitki başına dal sayısı, bitki başına tohum verimi, tohum verimi, bin dane ağırlığı, kimyonda uçucu yağ verimleri, uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, kimyon için bitki boyu 17.50-21.40 cm, bitki başına dal sayısı 12.66- 14.33 adet bitki-1 , bitki başına tohum verimi 1.40-1.95 g bitki-1 , bin dane ağırlığı 4.36-4.99 g ve dekara tohum verimi ise 58.50-89.58 kg da-1 arasında bulunmuştur. Uçucu yağ oranı % 2.65-2.84 ve uçucu yağ ana bileşenlerinden kumin aldehit miktarı ise % 14.37-20.19 arasında değişmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2016 |
Submission Date | March 11, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).