Bu çalışmada; sera koşullarında yetiştirilen patlıcan fidelerinin büyümesi ve fide kaliteleri üzerine farklı dönemlerde (sonbahar ve ilkbahar), üç farklı ışık kaynağının (yüksek basınçlı sodyum buharlı lamba (HPS), akkor telli lamba (ATL) ve ışık yayan diyot lamba (LED)) ve bunların iki farklı renginin (kırmız ve mavi) etkileri kantitatif analizler yapılarak incelenmiştir. Kantitatif analizlerde, oransal yaprak ağırlığı (OYA), oransal gövde ağırlığı (OGA), oransal kök ağırlığı (OKA), yaprak alanı (YA), yaprak kalınlığı (YK), oransal yaprak alanı (YAO) ve özgül yaprak alanı (ÖYA) gibi büyüme parametreleri belirlenmiştir. Farklı ışık kaynakları ve bunların farklı renklerine bağlı olarak sonbahar döneminde; OKA değeri 0.12-0.21 g/g, OGA değeri 0.29-0.36 g/g, OYA değeri 0.50-0.57 g/g, YA değeri 23.56-46.45 cm², YAO değeri 435.53-614.47, ÖYA değeri 851.98-1161.61 ve YK değeri 0.0009-0.0012 arasında değişim göstermiştir. İlkbahar döneminde ise; OKA değeri 0.09-0.20 g/g, OGA değeri 0.23-0.49 g/g, OYA değeri 0.41-0.53 g/g, YA değeri 29.69-58.58 cm², YAO değeri 273.18-427.57, ÖYA değeri 636.63-1036.98 ve YK değeri 0.0010-0.0016 arasında tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, ışık kaynaklarının patlıcan fidelerinin yapraklanma sayısı ve gövde çapı gibi özellikleri yönünden öne çıktığı saptanmıştır. Ayrıca yapay aydınlatma uygulamalarının; oransal gövde ağırlığı ve oransal yaprak ağırlığını arttırdığı tespit edilmiştir. Özellikle ilkbahar döneminde mavi ışık uygulaması ile yetiştirilmiş fidelerde genel olarak fide kök uzunluğu, kök kuru ağırlığı, yaprak kuru ağırlığı, toplam bitki kuru ağırlığı ve yaprak kalınlığı değerleri en yüksek düzeylere ulaşmış ve pratikte tavsiye edilebilir nitelikte bulunmuştu
In this study, the effects of different growing periods (autumn and spring), 3 different light sources (high pressure sodium lamp (HPS), incandescent lamp (ATL) and light emitting diode (LED)) and two different colours (blue and red) on the seedling quality of eggplant were examined in detail. In this analyses, leaf weight ratio (LWR), stem weight ratio (SWR), root weight ratio (RWR), leaf area (LA), leaf thickness (LT), leaf area ratio (LAR) and specific leaf area (SLA) parameters were determined. According to the analysis, RWR 0.12-0.21 g/g, SWR 0.29-0.36 g/g, LWR 0.50-0.57 g/g, LA 23.56-46.45 cm², LAR 435.53-614.47, SLA 851.98-1161.61 and LT 0.0009-0.0012 values were changed in autumn. In addition to during the spring, RWR 0.09-0.20 g/g, SWR 0.23-0.49 g/g, LWR 0.41-0.53 g/g, LA 29.69-58.58 cm², LAR 273.18-427.57, SLA 636.63-1036.98 ve LT 0.0010-0.0016 values were changed depending on the different light sources and their different colours. In this research was detected that became prominent in terms of features such as body diameter and number of leaves of light source in the seedling analyzed quantitatively. As to HPS and LED implementation, it was detected to have an effect on the increasing number of flowers in eggplant. In research with artificial light implementation it was ascertained that stem weight ratio and leaf weight ratio increased. Research results; in eggplant spring season cultivated through blue light implementations, seedling root length, root dry weight, plant dry weight and leaf thickness were ascertained to reach to the peak value and to be advisable.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2016 |
Submission Date | May 17, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 3 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).