Main limiting factors in pepper growing are pepper mild mottle virus (PMMoV), tobacco mosaic virus (TMV) and tomato spotted wilt virus (TSWV), respectively. Today, there is growing need to resistance for two or more diseases and insects depending on production field and time. Present research was made to the aim of developing of virus resistant pepper lines and varieties by using the molecular markers of L3, L4 and TSW alleles which are resistant to PMMoV, TMV and TSWV diseases. For this purpose, a total of 2400 "çarli pepper" plant which were developed by marker assisted backcross and/or inbred were tested while 45 of the lines were determined as parents due to be resistant and agronomical superior. In total, 100 crossing was made by using these lines for the aim of having all of the 3 resistance alleles and 3 of crosses were identified as candidate. Present research showed that molecular and classical breeding methods can be used together to developing of resistant pepper to PMMoV, TMV and TSWV etc. diseases.
Biber yetiştiriciliğinde Pepper mild mottle virus (PMMoV), tobacco mosaic virus (TMV) ve Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) ana sınırlayıcı faktörlerdendir. Günümüzde üretim sahası ve zamanına bağlı olarak en az iki veya daha fazla hastalık ve de zararlı etmene karşı dayanıklılığı ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada PMMoV, TMV ve TSWV gibi bazı hastalıklara dayanıklılığa bağlı olarak geliştirilmiş L3, L4 ve Tsw alleleri ile ilişkili moleküler markırlar yardımıyla söz konusu virüslere dayanıklı biber hat ve çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için markır yardımlı geriye melezleme ve/veya kendileme ile elde edilen 2400 adet çarli biber bitkisi söz konusu markırlarla testlenmiş ve hem dayanıklı hem de agronomik olarak üstün olan 45 adet hat ebeveyn olarak belirlenmiştir. Bu hatlar içerisinden her 3 dayanıklılık allelini taşıyacak şekilde 100 adet melez yapılmış ve bu melezler arasından 3 tanesi aday çeşit olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, moleküler ve klasik ıslah yöntemleri birlikte kullanılarak biberde PMMoV, TMV ve TSWV gibi hastalıklara dayanımlı çeşit geliştirilebileceğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2014 |
Submission Date | February 2, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).