This research has been conducted under Konya ecological conditions to determine the effect of the effect on yıeld and quality some characters of organic and nitrogen Fertilizers applied at the different doses of oregano (Origanum onites L.) in Medicinal Aromatic Plants laboratory and Medicinal and Aromatic plants Experimental Farm of Field Crops Department, Agriculture Faculty, Selcuk University. Experiment was designed and applied in randomized complete plot design with three replications in the year of 2007-2008. According to results of this research; plant height 25.7-51.9 cm, plants, drug herba yield 157.0-737.7 kg/da, volatile oil yield % 3.0-3.4 and major essential oil component (carvacrol) was varied between 46.6 and 65.2%. According to the results of this research; İzmir of oregano (Origanum onites L.) high and volatile oil yield for the drug in Konya and similar ecology and 2000 kg/da organic fertilizer on the nitrogen with 10 kg/da application is concluded with the raising will fit in.
Bu araştırma 2007-2008 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı azot (inorganik gübre) ve organik gübre( koyun gübresi) dozlarında yetiştirilen İzmir kekiğin verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla, tarla denemeleri Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde kalite analizler ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuarlarında yürütülmüştür. Tarla denemeleri tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada uygulanan dört farklı gübre dozlarında yetiştirilmiş kekik bitkisinden elde edilen sonuçlara göre; Bitki boyu 25.7-51.9 cm, drog herba verimi 157.0-737.7 kg/da, uçucu yağ oranı % 3.0-3.4 ve uçucu yağ bileşenlerinde karvakrol oranı % 46.6-65.2 arasında değişim göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre; İzmir kekiğinin (Origanum onites L.) yüksek drog ve uçucu yağ verimi için, Konya ve benzer ekolojilerde 10 kg/da azot ve 2000 kg/da koyun gübresi birlikte uygulanarak yetiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2013 |
Submission Date | September 10, 2012 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 27 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).