It is desired to have the fruit preserved high quality throughout the marketing period while considering fruit maturity, any delay in harvesting time cause increase in ripening and quality but decrease in fruit resistance. As the harvesting time of Stanley plum varieties, the fourth week of August and the first week of September are recommended. In the study, it was aimed to determine some harvesting parameters of Stanley plum varieties for the recommended harvesting time. According to the results of research; fruit detachment force, rate of mass to fruit detachment force, bio-rupture force values, pH, titration acidity, total soluble solids, rate of pulp to kernel, color intensity (C*), color (hº) were measured for Stanley variety plum in first week of September. The values were found as 11.93 N, 3.76, 6.88 N, 4.03, 0.60 %, 17.29 %, 18.16, 6.96, 324.44 for Stanley variety plum, respectively.
Meyvelerin olgunlaşma durumu değerlendirilirken, pazarlama dönemi boyunca meyvenin yüksek kalitede kalması istenir. Meyvelerde hasat geciktikçe olgunluk bakımından ilerleme olur ve kalitede bir yükselme sağlanır, ancak meyvenin dayanma gücünde ise azalma görülür. Stanley erik çeşidinin hasat zamanı olarak, Ağustos ayının 4. haftası ile Eylül ayının 1. haftası önerilmektedir. Çalışmada, bu dönemler dikkate alınarak, Stanley çeşidi eriğin, tavsiye edilen hasat zamanları için bazı hasat parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Stanley çeşidi erikte Eylül ayının ilk haftasında yapılan ölçümlerde, meyve tutunma kuvveti değeri 11.93 N, M/R oranı 3.76, kabuk yırtılma kuvveti değeri 6.88 N, pH’sı 4.03, titrasyon asitliği % 0.60, suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM) % 17.29, et / çekirdek oranı 18.16, renk yoğunluğu değeri (C*) 6.96 ve renk değeri (ho) 324.44 olarak bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).