Research Article
BibTex RIS Cite

Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’da Priming Uygulamalarının Kurak ve Normal Ortam Koşullarında Büyüme Parametreleri İle Bağıl Su İçeriği Değerleri Üzerine Etkileri

Year 2012, Volume: 26 Issue: 2, 25 - 30, 25.06.2012

Abstract

Araştırma priming uygulamalarının kurak ve normal koşullarda ekmeklik buğdayda büyüme parametreleri ile bağıl su içeriği değerleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla kontrollü iklim odasında ve bitki fizyolojisi laboratuarında yürütülmüştür. Deneme “tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine” göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede faktör olarak iki çeşit (Altay 2000, Kıraç 66), iki ortam (kurak ve normal), beş uygulama (kontrol, saf su, %2 KCl, %0,5 KH2PO4, %0,1 NaCl) ve iki örnekleme zamanı (çıkıştan sonra 7. ve 14. günler) ele alınmıştır. Çözeltilerde on iki saat süreyle bekletilmiş tohumlar, çözeltiye aktarılmadan önceki nem içeriklerine dönünceye kadar oda koşullarında kurutulduktan sonra kurak ve normal ortam saksılarına ekilmişlerdir. Fidelerde çıkıştan sonraki yedi ve on dördüncü günlerde büyüme parametreleri (yaş ağırlık, kuru ağırlık, fide uzunluğu) ve bağıl su içeriği değerleri belirlenmiştir. Normal ortamda gelişen bitkilerdeki büyüme parametreleri kurak ortamda gelişen bitkilerden daha yüksek olmuştur. Araştırmada en yüksek yaş ağırlık 32,4083 mg ile KH2PO4 uygulamasından elde edilirken, benzer şekilde en yüksek kuru ağırlık (9,6206 mg) ve fide uzunluğu değerlerine de (10, 3793 cm) yine aynı uygulamada ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre tohuma yapılan ön uygulamaların kurak koşullarda kuraklık etkilerinin azaltılmasında kullanılabilecek alternatif yaklaşımlardan olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Effects of Seed Priming on Growth Parameters and Relative Water Content of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) at Drought and Normal Condition

Year 2012, Volume: 26 Issue: 2, 25 - 30, 25.06.2012

Abstract

The study was conducted to determine effects of seed priming to growth parameters and relative water content at drought and normal conditions on bread wheat at controlled climate chamber and physiology laboratory. Effects of seed priming on growth parameters and relative water content measured using “randomized plot design with three replications”, two bread wheat cultivars (Altay 2000, Kıraç 66), two conditions (drought and normal) five treatments (control, distilled water, 2% KCl, 0,5% KH2PO4, 0,1% NaCl) and two sampling times (7 th and 14 th days after emergence) were factors. Seeds were soaked for twelve hours, than dried till back to untreated moisture level at room conditions, sowed normal and drought condition pots. Seventh and fourteenth days after emergence, growing parameters (fresh and dry weight, seedling height) and relative water content were determined. Growth parameters and relative water content values of seedlings at normal conditions higher than drought. At the research highest fresh weight was determined at KH2PO4 treatment (32,4083 mg), similar results were determined dry weight (9,6206 mg) and seedling length (10, 3793 cm) at the same treatment also. According to results, priming is an alternative approach can trigger resistance at drought conditions.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Elif Özdemir This is me

Bayram Sade This is me

Süleyman Soylu This is me

Emine Atalay This is me

Publication Date June 25, 2012
Submission Date January 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 26 Issue: 2

Cite

EndNote Özdemir E, Sade B, Soylu S, Atalay E (June 1, 2012) Effects of Seed Priming on Growth Parameters and Relative Water Content of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) at Drought and Normal Condition. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 2 25–30.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).