In this study, it has been compared 9 different soil tillage methods to take into consideration of agricultural techniques and farmer applications in order to determine the optimum soil tillage method for Central Anatolian Region where sugar beet is mostly sowed in Turkey. The soil was ploughed coarsely in autumn in the first six methods, with base fertilizers applied before the final treatment in autumn and sowed in spring after seedbed preparation. No operations were made for the remaining three methods during autumn. In these methods soil preparations and sowing were made when weathering was sufficient in spring. These soil tillage methods were compared in terms of soil physical properties, yield, quality, cost and income. Consequently, among the tested tillage methods, Y7 method gave the highest yield as 66 t ha-1 and income as 2441 $ ha-1. Besides that, Y3, Y4 and Y5 methods were also found to be significant methods in terms of yield and net income.
Bu araştırmada; tarım teknikleri ve çiftçi uygulamaları dikkate alınarak belirlenen 9 farklı toprak işleme yöntemi karşılaştırılarak, şeker pancarı tarımının yoğun olarak yapıldığı Orta Anadolu Bölgesi için en uygun toprak işleme yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen yöntemlerin ilk altısında sonbaharda kaba bir toprak işlemesi yapılmış, son işlemden önce taban gübreleri verilmiş, ilkbaharda tohum yatağı hazırlanarak ekim yapılmıştır. Kalan üç yöntemde ise sonbahar işlemleri yapılmamıştır. Bu yöntemlerde ilkbaharda tarla tavının uygun olduğu anda tarla hazırlığı yapılarak ekim yapılmıştır. Söz konusu toprak işleme yöntemleri, toprak fiziksel özellikleri, verim, kalite, maliyet ve gelir açısından karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda; ele alınan toprak işleme yöntemlerinden Y7 yönteminin 66 t ha-1 verim ve 2441 $ ha-1 net gelir ile en iyi sonucunu verdiği, Y3, Y4 ve Y5 yöntemlerinin de verim ve gelir bakımından dikkate değer yöntemler olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).