In this study, fatty acid compounds in the bee pollens collected from five different locations of Bingöl were investigated. A total of 27 samples of polen, each 4 of which taken from 5 different places, were examined. Pollen samples were extracted and extractions were analyzed by gas choromatography (GC). According to results, while significant difference in the amount of palmitic acid (C16:0) and stearic acid (C18:0) oleic acid (C18:1n-9) and γ – linolenic acid (C18:3n-6) were found, the amounts of palmitoleic acid ( C16:1n-7), linoleic acid (C18:2n-6), α – linolenic acid (C18:3n-3), saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) were not found significant (p>0.05). As a result, it was found that the unsaturated-to-saturated fatty acids ratio (TUFA/SFA ratio) in the pollen samples examined ranged from 1.57 to 1.92 and essential fatty acids appeared to be mixture of α-linolenic acid and γ-linolenic acid, 33% and linoleic acid 10 %, respectively of the total fatty acids. It can be thought that with this study one can get information about biological value and nutritional quality of the pollen grains in the this region and this investigation will have an important effect on improvement of the knowledge of that area.
Bu çalışmada, Bingöl yöresinin beş farklı yerinden toplanan arı poleni örneklerindeki yağ asidi bileşenleri araştırıldı. Çalışmada beş farklı yerin her birinden 4 örnek olmak üzere toplam 20 örnek kullanıldı. Polen örnekleri estraksiyon işlemi
yapıldı ve ekstraksiyonlar gaz kromatografisiyle analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre, palmitik asit (C16:0), stearik asit
(C18:0), oleik asit (C18:1n-9) ve γ – linolenik asit (C18:3n-6) miktarlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark (p<0.05)
saptanırken, palmitoleik asit (C16:1n-7), linoleik asit (C18:2n-6), α – linolenik asit (C18:3n-3), toplam doymuş yağ asidi
(SFA), toplam tekli doymamış yağ asidi (MUFA) ve toplam çoklu doymamış ( PUFA) yağ asidi miktarlarındaki farklılıklar
istatistiksel olarak önemsiz bulundu (p>0.05). Sonuç olarak, polen örneklerindeki yağ asitlerinin doymamışlık oranının
doymuşluğa oranına olan değerinin (TUFA/SFA) 1.57 - 1.92 arasında olduğu ve esansiyel yağ asitlerinden α – linolenik asit
ve γ – linolenik asit karışımının toplam yağ asitlerinin yaklaşık % 33’ü ve linoleik asitin toplam yağ asitlerinin yaklaşık %
10’u olduğu saptandı. Bu araştırmayla bölgedeki polenlerin biyolojik değeri ve besin kalitesi hakkında bilgi edinilebileceği
ve bu araştırma sonuçlarının literatür bilgisine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).