In the study, five bread wheat genotypes, developed for The Central Anatolia and Transitional Zone, and 10 F1 genotypes obtained from 5x5 half diallel crossing, have been tested in dry condition. The chlorophyll content of flag leaf, stay green of flag leaf, ash content of flag leaf, peduncle length, plant height, grain number in the spike,1000 grain weight and grain yield were investigated in the research. At dry conditions, Konya-2002 variety might be used as parent in wheat breeding for flag leaf chlorophyll content, stay green of flag leaf, flag leaf ash content, 1000 grain weight and single plant grain yield, Ah-metağa for flag leaf chlorophyll content, flag leaf ash content, number of grain in the spike, YC 45 for peduncle length, plant height and the number of grain in the spike and YC 52 for peduncle lenght, plant height and 1000 grains weight of YC 52 could be used in breeding activities. It has been found out that parents and combinations used in this study has potential to be used in National Wheat Breeding Program.
Bu çalışmada, Orta Anadolu ve Geçit Bölgesinin sulu ve kurak alanlar için geliştirilen 5 ekmeklik buğday genotipinin anaç olarak kullanıldığı 5x5 yarım diallel melezlemeden elde edilen 10 F1 melezi kuru şartlarda incelenmiştir. Araştırmada Bayrak yaprak klorofil içeriği, bayrak yaprak yeşil kalma süresi, bayrak yaprak kül içeriği, üst boğum arası uzunluğu, bitki boyu, başakta tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, tane verimi incelenmiştir. Araştırmada kullanılan anaçlar içerisinde kuru koşullarda, Konya 2002 çeşidi bayrak yaprak klorofil içeriği, bayrak yaprak yeşil kalma süresi, bayrak yaprak kül içeriği, 1000 tane ağırlığı ve tek bitki tane verimi; Ahmetağa çeşidi bayrak yaprak klorofil içeriği, bayrak yaprak kül içeriği ve başakta tane sayısı; YÇ 45 genotipi üst boğumarası uzunluğu, bitki boyu ve başakta tane sayısı; YÇ 52 genotipi üst boğum uzunluğu, bitki boyu ve 1000 tane ağırlığı yönüyle ıslah çalışmalarında kullanılabilecek anaç olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda melezleme programında yer alan kombinasyon ve anaçların ülkesel buğday ıslah çalışmaları için bir potansiyel oluşturduğu görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 4 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).