Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Osmotic Conditioning and Humidification Applications of Pepper Seeds on Emergence Percentage and Mean Emergence Time

Year 2012, Volume: 26 Issue: 4, 27 - 32, 25.12.2012

Abstract

The aim of this study was to assess effects of osmotic conditioning and humidification of pepper (Capsicum annum) seeds on germination rate and time. Osmotic conditioning was performed with PEG-6000 and –1.0 MPa for 1, 2 and 3 days. Humidification applications were carried out for 1, 2 and 3 days. After applications, germination tests were performaed in under controlled atmospere. Osmotic conditioning and humidifications increased emergence rates of Demre pepper statistically. In Kandil bell pepper cultivar, 3-days humidification application plus 1 and 3 days of osmotic conditioning increased emergence rate. Osmotic conditioning and humidifications reduced mean emergence time of Demre pepper statistically. In Kandil bell pepper cultivar, 3-days humidification application plus 1 and 2 days of osmotic conditioning reduced mean emergence time. This study indicated that humidification and PEG-6000 applications positively affected mean emergence time and emergence percentages in pepper seeds.

Ozmotik Koşullandırma ve Humidifikasyon Uygulamalarının Biber Tohumlarının Ortalama Çıkış Süresi ve Çıkış Oranı Üzerine Etkileri

Year 2012, Volume: 26 Issue: 4, 27 - 32, 25.12.2012

Abstract

Bu çalışma biber (Capsicum annum.) tohumlarında çıkışı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yapılmıştır. Ozmotik koşullandırma uygulamaları PEG-6000 ile –1.0 MPa’da 1, 2 ve 3 gün süre ile yapılmıştır. Humidifikasyon uygulamaları ise 1, 2 ve 3 gün süreyle yapılmıştır. Uygulamalardan sonra tohumlar sera koşullarında çıkış testine alınmıştır. Ozmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamaları Demre Sivri çeşidinde çıkış oralarını istatistiki düzeyde arttırmıştır. Kandil dolma çeşidinde ise 3 gün humidifikasyon ve 1 ve 3 gün ozmotik koşullandırma uygulamaları çıkış oranın istatistiki düzeyde arttırmıştır. Ozmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamaları Demre sivri çeşidinde ortalama çıkış sürelerini istatistiki düzeyde arttırmıştır. Kandil dolma çeşidinde ise 3 gün humidifikasyon ve 1 ve 2 gün ozmotik koşullandırma uygulamaları ortalama çıkış süresini istatistiki düzeyde arttırmıştır. Bu çalışma ile biber tohumlarında humdifikasyon ve PEG-6000 uygulamalarının sera koşullarında çıkış oranına ve otalama çıkış süresine olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Demirkaya This is me

Publication Date December 25, 2012
Submission Date January 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 26 Issue: 4

Cite

EndNote Demirkaya M (December 1, 2012) Effects of Osmotic Conditioning and Humidification Applications of Pepper Seeds on Emergence Percentage and Mean Emergence Time. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 26 4 27–32.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).