The research was carried out at the laboratory and Research Greenhouses of Agriculture Faculty of Süleyman Demirel University in 2008 year. The study was conducted with the aim to determination effects of salt applications on germination and seedling growth in Triticale genotypes. The experiment was arranged as randomized plots design with two factors and four replications. Triticale cultivar Karma-2000 and Triticale lines obtained from CIMMYT were used as experimental materials. The study was conducted to observe effects of different salt concentrations (control, EC value: 3.9, 6.1, 8.3, 10.5, 14.9, 19.3, 25.0 dSm-1) on emergence rate depend on time, seedling length, root length, dry weights and protein content of green parts and roots. Response of Triticale cultivars was significantly different to salt concentrations. Emergence rate depend on time, seedling length, root length, dry weights of green parts and roots, protein content of roots and leaves were significant decreased according to control depend on increasing salt concentrations.
Araştırma Tritikalede çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuz konsantrasyonlarının etkisini belirlemek amacıyla, 2008 yılında SDÜ Ziraat Fakültesi Laboratuar ve Seralarında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde iki faktörlü ve 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, Karma-2000 çeşidi ve CIMMYT kaynaklı Tritikale hatları deneme materyali olarak kullanılmıştır. Farklı tuz konsantrasyonlarının (kontrol, EC değeri 3.9, 6.1, 8.3, 10.5, 14.9, 19.3, 25.0 dS/m) zamana bağlı çimlenme oranı, fide boyu, kök uzunluğu, toprak üstü ve kök kuru ağırlığı, protein içeriği üzerine etkileri incelenmiştir.
Tritikale çeşitlerinin tuz konsantrasyonlarına gösterdikleri tepkiler farklı olmuştur. Tüm çeşitlerde artan tuz içeriğindeki artışa bağlı olarak zamana göre çimlenme oranı, fide boyu, kök uzunluğu, toprak üstü ve kök kuru ağırlıkları ile bitki toprak üstü ve kökte protein içeriklerinde kontrole göre önemli azalmalar belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).