This study was conducted on 5 local grape varieties of Vitis vinifera L. grown in commercial vineyards in Konya in 2008 to determine macro and micro mineral substance contents in their seeds. Mineral sub-stance contents were determined using ICP-MS. It was found that all of the varieties had calcium, potassi-um, zinc, manganese and iron elements in considerable amounts. The grape seeds that are rich in mineral elements can be used as a food source for human nutrition.
Bu çalışma, 2008 yılında Konya’da ticari olarak yetiştiriciliği yapılan 5 üzüm çeşidi çekirdeklerinin makro ve mikro mineral madde içeriklerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Mineral madde içerikleri ICP-MS cihazında tespit edilmiştir. Çeşitlerin tamamında önemli miktarda kalsiyum, potasyum, çinko, manganez ve demir elementleri bulunmuştur. Mineral elementlerce zengin bu üzüm çekirdekleri, insan beslenmesinde gıda kaynağı olarak kullanılabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).