Research Article
BibTex RIS Cite

Some Physico-Chemical Properties and Antioxidant Capacities of Early Maturing Nectarine, Peach and Apricot Cultivars

Year 2011, Volume: 25 Issue: 2, 64 - 69, 25.06.2011

Abstract

In this study, some physico-chemical properties in terms of fruit weight, seed weight, fruit width, fruit length, fruit length/width, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), TSS/TA and fruit juice yield in early maturing nectarine, peach and apricot cultivars are assessed in Mersin region. Obtained values were respectively 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, 9.033%, 4.100, 0.528%, 17.121%, 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, 7.300%, 4.067, 0.744%, 9.807% and 66.468% for Flanoba nectarine; 65.765% for Francoise peach and 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, 8.800%, 4.333, 1.016%, 8.659%, and 65.611% for Ninfa apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. However, determinated L, a, and b values considered for fruit peel color measurements are respectively 50.639, 15.556, and 20.016 for peach; 38.514, 30.185, and 16.621 for nectarine; and 52.628, 6.669 and 23.927 for apricot. When antioxi-dant activities of fruit cultivars in the experiments compared, Flanoba nectarine cultivar was showed the highest values.

Erkenci Nektarın, Şeftali ve Kayısı Çeşitlerinin Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri ve Antioksidan Kapasiteleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 2, 64 - 69, 25.06.2011

Abstract

Bu araştırmada, Mersin ilinde yetiştirilen erkenci nektarin, şeftali ve kayısı türlerine ait çeşitlerin meyve ağırlığı, çekir-dek ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve indeksi, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik (TA), SÇKM/TA ve meyve suyu randımanı gibi bazı fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Elde edilen değerler Flanoba nektarin çeşidi için sırasıyla 110.076 g, 7.463 g, 78.285 mm, 75.600 mm, 0.991, %7.300, 4.067, %0.744, %9.807 ve %66.468; Francoise şeftali çeşidi için 116.781 g, 5.361g, 79.501mm, 79.869 mm, 0.998, %9.033, 4.100, %0.528, %17.121, and %65.765 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 44.866 g, 6.587 g, 60.770 mm, 62.371 mm, 1.006, %8.800, 4.333, %1.016, %8.659, ve %65.611 olmuştur. Bununla birlikte meyve kabuk rengi ölçüm değerleri olan L, a ve b sırasıyla Flanoba nektarin çeşidi için 38.514, 30.185, 16.621; Francoise şeftali çeşidi için 50.639, 15.556, 20.016 ve Ninfa kayısı çeşidi için ise 52.628, 6.669 ve 23.927 olarak elde edilmiştir. Meyve çeşitleri antioksidan aktiviteleri açısından karşılaştırıldığında, Flanoba nektarin çeşidi en yüksek değerleri göstermiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Nilda Ersoy This is me

Yavuz Bagcı This is me

M. Atilla Askın This is me

Soner Kazaz This is me

Publication Date June 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 2

Cite

EndNote Ersoy N, Bagcı Y, Askın MA, Kazaz S (June 1, 2011) Some Physico-Chemical Properties and Antioxidant Capacities of Early Maturing Nectarine, Peach and Apricot Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 2 64–69.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).