Research Article
BibTex RIS Cite

Physico-chemical Properties and Antioxidant Activities of Under Protected and Organically Cultivated Some Banana Cultivars at Different Ripening Stages

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 61 - 66, 25.09.2011

Abstract

length/fruit width, peel thickness, peel weight, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity (TA), fruit firmness, fruit color and antioxidant activities of the fresh (harvest stage) green and yellow (ripe stage) fruit pulp of two different cultivar of banana plants (Dwarf Cavendish and Gross Michel) cultivated in under protection and organic growing system were determined. At the end of the research, the heaviest (170.297 g) and the largest (37.059 mm) fruit was obtained from Gross Michel (with peel) cultivar. Also, in terms of the highest fruit length and fruit height was found with peel and without peel forms of Gross Michel cultivar. In point of total soluble solid content, pH and titratable acidity values were obtained 22.1 %, 4.1 and 0.48 % for Dwarf Cavendish banana cultivar, these values were found 21.533 %, 4.6 and 0.503 % for Gross Michel banana cultivar, respectively. On the other hand, fruit firmness value was found to be 4.233 N/mm for Dwarf Cavendish cultivar and 4.500 N/mm for Gross Michel cultivar. However, no statistically significant differences were found in terms of fruit peel color among the varieties in the experiment. In addition, the antioxidant activities of the fruit pulp extracts were evaluated by using the free radical scavenging, hydrogen peroxide (H2O2) scavenging and metal (Fe+2) chelating activities methods. Dwarf Cavendish banana cultivar fruit pulp had higher anti-oxidant activity at the ripe stage than Gross Michel banana cultivar.

Örtüaltında ve Organik Olarak Yetiştirilen Bazı Muz Çeşitlerinin Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Fizi-kokimyasal Özellikleri ve Antioksidan İçerikleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 61 - 66, 25.09.2011

Abstract

Bu araştırmada, örtüaltı ve organik büyüme sisteminde yetiştirilen iki farklı muz çeşidinin (Dwarf Cavendish ve Gross Michel) yeşil (hasat dönemi) ve sarı (olgun dönem) olmak üzere iki farklı dönemde meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve yüksekliği, boy/en oranı, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik, meyve sertliği, meyve rengi ve antioksidan içerikleri gibi bazı fiziko kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştıma sonucunda, en ağır (170.297 g) ve en geniş (37.059 mm) meyveler Gross Michel (kabukla birlikte) çeşidinden elde edilmiştir. Meyve uzunluğu ve meyve ağırlığı değerleri bakımından hem kabuklu hem de kabuksuz olarak Gross Michel muz çeşidi en yüksek değerlerde bulunmuştur. Toplam suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlilik değerleri Dwarf Cavendish muz çeşidi için %22.1, 4.1 ve %0.48; bu değerler Gross Michel muz çeşidi için ise sırasıyla %21.533, 4.6 ve %0.503 olarak elde edilmiştir. Diğer taraftan meyve sertlik değerleri Dwarf Cavendish çeşidi için 4.233 N/mm, Gross Michel çeşidi için 4.500 N/mm olmuştur. Bununla birlikte, denemede yer alan çeşitler arasında kabuk rengi bakımından istatistiksel olarak belirgin bir farklılık bulunmamıştır. Ek olarak, meyve eti ekstraktlarında antioksidan aktiviteleri -serbest radikal giderme aktivitesi, , hidrojen peroksit giderme (H2O2) ve metal (Fe+2) şelatlama aktivitesi metodları ile belirlenmiştir. Olgun dönemde, Dwarf Cavendish muz çeşidinin meyve eti, Gross Michel muz çeşidinden daha yüksek antioksidan aktivitesi göstermiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Nilda Ersoy This is me

Yavuz Bağcı This is me

Publication Date September 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 3

Cite

EndNote Ersoy N, Bağcı Y (September 1, 2011) Physico-chemical Properties and Antioxidant Activities of Under Protected and Organically Cultivated Some Banana Cultivars at Different Ripening Stages. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 3 61–66.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).