Research Article
BibTex RIS Cite

Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen ‘Camarosa’ Çilek Çeşidinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ve Antioksidan Kapasiteleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 73 - 78, 25.09.2011

Abstract

Organik ve konvansiyonel sistemlerde yetiştirilen Camarosa çilek çeşidinin meyve ağırlığı, meyve eni, meyve kalınlığı, meyve uzunluğu, meyve en/boy oranı, toplam kuru madde, titre edilebilir asitlilik ve antioksidan kapasiteleri gibi bazı fizikokimyasal özellikleri kıyaslanmıştır. Organik yetiştirme sistemi istatistiksel olarak toplam kuru madde ve toplam kuru madde/titre edilebilir asitlilik değerlerinin artışı bakımından daha etkili bulunmuştur. Organik olarak yetiştirilen çilekler konvansiyonel olarak yetiştirilenlere göre daha koyu renkli olmuşlardır. Ek olarak, organik olarak yetiştirilen Camarosa çilek çeşidinin meyvelerinin toplam antioksidan aktivitesi konvansiyonel olarak yetiştirilenleden daha yüksek değerlerde bulunmuştur.

Some Physico-chemical Properties and Antioxidant Capacities of organically and conventionally cultivated strawberry ‘Camarosa’

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 73 - 78, 25.09.2011

Abstract

The nutritional quality of strawberry fruits of the Camarosa cultivar cultivated in organic and conventional cropping systems was compared based on physico-chemical characterization of the fruits by analyses of fruit weight, fruit width, fruit thickness, fruit length, fruit width/fruit length, total soluble solids (TSS), titratable acidity (AT), TSS/AT and antioxidant capacities. The organic cropping system was statistically more effective in increasing contents of TSS and TSS/TA in the conventional growing system. The organic berries were darker red than conventional berries. In addition to, organically cultivated Camarosa strawberry fruit had more total antioxidant activity than conventionally grown one.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Nilda Ersoy This is me

Publication Date September 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 3

Cite

EndNote Ersoy N (September 1, 2011) Some Physico-chemical Properties and Antioxidant Capacities of organically and conventionally cultivated strawberry ‘Camarosa’. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 3 73–78.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).