In this study, the effects on some physical properties of the soil and the young shoot outputs of the field of various seed bed preparation methods used in beet agriculture in Konya Region were investigated. At the end of the study, the values of the volume weight of the seed beds were found to be varying between 0.98 and 1.26 g/cm3, the porosity values between 51.54% and 63.07%, weighted average diameter values between 4.34 and 6.24 mm, the surface irregularity values between 9.15% and 14.39%, aggregate stability values between 15.73% and 21.94%. Mean Emerge Duration (MED) varied between 14.06 and 14.52 days, Emerge Ratio Index (ERI) varied between 0.67 and 0.75 units/m. day and the young shoot outputs of the field varied between 65.97% and 59.58%.
Bu çalışmada, Konya Bölgesindeki şeker pancarı tarımında uygulanan farklı tohum yatağı hazırlama yöntemlerinin toprağın bazı fiziksel özelliklerine ve tarla filiz çıkışına etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, tohum yatağının hacım ağırlığı değerleri 0.98 ile 1.26 g/cm3, porozite değerleri % 51.54 ile 63.07, ağırlıklı ortalama çap değerleri 3.97 ile 6.24 mm, yüzey düzgünsüzlüğü değerleri % 9.15 ile 14.39 ve agregat stabilitesi değerleri % 15.73 ile 21.94 arasında bir değişim göstermiştir. Ortalama çimlenme süresi (MED) 14.06 ile 14.52 gün, çimlenme oranı indeksi değerleri (ERI) 0.67 ile 0.75 adet/m.gün ve tarla filiz çıkış değerleri % 65.97 ile 59.58 arasında bir değişim göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2010 |
Submission Date | January 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 24 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).