Research Article
BibTex RIS Cite

Effects on Performance Characteristics in Quail (Coturnix coturnix japonica) by Dietary Addition of Yeast (Saccharomyces cerevisiae)and Lactic Acid Bacteria (Pediococcus acidilactici )

Year 2010, Volume: 24 Issue: 1, 47 - 50, 25.04.2010

Abstract

This study was performed to evaluate effects on performance characteristics in quail by dietary addition of yeast (Saccharomyces cerevisiae) and lactic acid bacteria (Pediococcus acidilactici). A total of 40 quail chicks were divided into four experimental groups of individually 10 birds and fed the following diets for 5 weeks: I) Control (basal diet-without probiotics); II) Control + yeast; III) Control + lactic acid bacteria; IV) Control + yeast + lactic acid bacteria. Yeast and lactic acid bacteria incorporated into the diets at 1 g/kg diet. Performance parameters (body weight gain, feed intake and feed conversion ratio) were determined weekly. Performance characteristics were affected significantly (P<0.05) by dietary addition of yeast and lactic acid bacteria throughout the experiment. At the end of this trial, birds fed diet containing yeast and lactic acid bacteria significantly improved body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. These results suggested that the usage together with yeast and bacteria in quail diets could be more effective than alone yeast or bacteria.

Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarına İlave Edilen Ekmek Mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve Laktik Asit Bakterilerinin (Pediococcus acidilactici) Performans Özelliklerine Etkileri

Year 2010, Volume: 24 Issue: 1, 47 - 50, 25.04.2010

Abstract

Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve laktik asit bakterilerinin (Pediococcus acidilactici) performans özelliklerine etkilerini belirleyebilmek için gerçekleştirilmiştir. On günlük yaşta ve karışık cinsiyette toplam 40 adet Japon bıldırcınının (Coturnix coturnix japonica) kullanıldığı bu denemede, her bir grup 10 bıldırcından oluşturulmuş ve hayvanlar bireysel olarak barındırılmıştır. Tesadüf parselleri deneme planına göre düzenlenen çalışmada, gruplar; (I) Kontrol, (II) Kontrol + ekmek mayası, (III) Kontrol + laktik asit bakterisi ve (IV) Kontrol + ekmek mayası + laktik asit bakterisi şeklinde oluşturulmuştur. Deneme 5 hafta sürmüş; yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yem değerlendirme katsayısı haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme rasyonlarına ağırlık/ağırlık (a/a) esasına göre; ekmek mayası ve laktik asit bakterisi % 0.1 seviyesinde ilave edilmiştir. Deneme sonunda, besi performans ölçütleri bakımından (canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve yem değerlendirme katsayısı) en yüksek değerler maya + laktik asit bakterisi içeren IV. grupta gerçekleşmiş, en düşük değerler ise probiyotiksiz kontrol grubunda kaydedilmiştir. Mevcut deneme bulgularına göre, bıldırcın rasyonlarında maya ve laktik asit bakterilerinin birlikte kullanımının daha uygun olabileceği söylenebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Soil Sciences and Ecology
Journal Section Research Article
Authors

Sinan S. Parlat This is me

Rabia Göçmen This is me

Publication Date April 25, 2010
Submission Date January 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 24 Issue: 1

Cite

EndNote Parlat SS, Göçmen R (April 1, 2010) Effects on Performance Characteristics in Quail (Coturnix coturnix japonica) by Dietary Addition of Yeast (Saccharomyces cerevisiae)and Lactic Acid Bacteria (Pediococcus acidilactici ). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 24 1 47–50.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).