Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of Relationship Between Some Initial Fattening Body Measurements and Cold Carcass Weight in Akkaraman Lambs by Using Path

Year 2010, Volume: 24 Issue: 2, 36 - 39, 25.06.2010

Abstract

In this research, 14 Akkaraman lambs were fattened after weaning at the 2.5 month age and then slaughtered. Fat-tening period constituted three months. Direct and indirect relationships between body measurements (live weight (X1), wither heights (X2), hearth girth (X3), chest depth (X4), leg girth (X5) and body length (X6)) taken at the beginning of fattening period and cold carcass weight (Y) in Akkaraman lambs were determined by path analysis. The path coeffi-cients related to direct effects of each variables on estimated variable were determined as -0.1913 for X1, 0.6035 for X2, 0.7921 for X3, 0.1792 for X4, 0.3694 for X5, -0.8731 for X6 respectively. The determination coefficient (R2) was found as 80.6. It has been determined that the factors which have the highest effects on the cold carcass weight are the heart girth, body weight and wither heights. According to these results, it was stated that hearth girth, body length and wither heights could be used as indirect selection criteria for the selection of cold carcass weight and the effectiveness of fattening could be increased by taking into consideration of these features.

Akkaraman Kuzularda Besi Başı Vücut Ölçüleriyle Soğuk Karkas Ağırlığı Arasındaki İlişkilerin Path Analizi İle Araştırılması

Year 2010, Volume: 24 Issue: 2, 36 - 39, 25.06.2010

Abstract

Bu çalışmada, 14 baş Akkaraman kuzu 2.5 aylık yaşta sütten kesimden sonra besiye alınmış ve üç aylık besi sonunda kesilmişlerdir. Araştırma, besi başında alınan canlı ağırlık (X1), cidago yüksekliği (X2), göğüs çevresi (X3), göğüs derinliği (X4), but çevresi (X5) ve vücut uzunluğu (X6) ile soğuk karkas ağırlığı (Y) arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada incelenen değişkenlerin sonuç değişkeni üzerine doğrudan etkilerini belirten Path katsayıları X1 için -0.1913, X2 için 0.6035, X3 için 0.7921, X4 için 0.1792, X5 için 0.3694, X6 için -0.8731 olarak tespit edilmiştir. Belirleme katsayısı (R2) ise % 80.6 olarak bulunmuştur. Soğuk karkas ağırlığına en fazla etki eden faktörlerin cidago yüksekliği, göğüs çevresi ve vücut uzunluğu olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, soğuk karkas ağırlığı bakımından yapılacak bir seleksiyonda cidago yüksekliği, göğüs çevresi ve vücut uzunluğunun dolaylı seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği besicilikte bu özelliklerin dikkate alınmasıyla karlılığın artırılabileceği söylenebilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Ali Karabacak This is me

Uğur Zülkadir This is me

İbrahim Aytekin This is me

İsmail Keskin This is me

Saim Boztepe This is me

Publication Date June 25, 2010
Submission Date January 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 24 Issue: 2

Cite

EndNote Karabacak A, Zülkadir U, Aytekin İ, Keskin İ, Boztepe S (June 1, 2010) Investigation of Relationship Between Some Initial Fattening Body Measurements and Cold Carcass Weight in Akkaraman Lambs by Using Path. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 24 2 36–39.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).