In this research, performance of pumpkin seed threshing machine manufacturing in which Konya Province was investigated. After first year experiments, structural changes on the machine have done, and experiments repeated in the second year. Threshing drum and distances of peg concave clearances designed again, and three times brushes on the clearing sieves placed instead of three palettes in the second year. The experiments conducted on peripheral speeds of drum as 3.50 m/s, 4.40 m/s and 5.30 m/s and replicated three times. According to obtaining data, when peripheral speeds of drum was selected as 5.30 m/s, total threshing lost, kernel purity rate, processing capacity of pumpkin and seed determined as %0.072, %98.8, 12239 kg-pumpkin/h and 446 kg-seed/h, respectively.
Bu çalışmada, Konya’da imalatı yapılan kabak çekirdeği harman makinesinin performansı araştırılmıştır. İlk yıl denemelerinden sonra makine üzerinde bazı yapısal değişiklikler yapılmış ve ikinci yıl denemeler tekrarlanmıştır. İkinci yıl denemelerinde, batör yeniden tasarlanmış, parmaklı tip kontrbatör aralıkları eşit bir şekilde tekrar yapılmış ve temizleme eleklerindeki üçer adet palet yerine fırçalar yerleştirilmiştir. Denemeler, 3.50 m/s, 4.40 m/s ve 5.30 m/s batör çevre hızlarında üç tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 5.30 m/s batör çevre hızında, makinenin toplam kaybı %0.072, temizleme oranı % 98.8, ortalama kapasite değeri 12239 kg-materyal/h ve 446 kg-çekirdek/h olarak saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2010 |
Submission Date | January 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 24 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).