Turkey has great variations in distributions of both wild fig forms and as fig cultivars. Although Midtat district has a special importance in respect to the fig genetic resources, no studies have been made about selection of them in the location by researchers up to now. Therefore, this study was very important with respct to the table fig genotypes. This research was carried out during 2006–2007 in Midyat location of Mardin province. Four different fig genotypes which had higher scores were selected in this study. According to the results of analysis in the weighted ranked method, 47-MİD-3 and 47-MİD-4 genotypes which had the highest scores in all the fig types were determined to be best table fig types. Average fruit weight and TSS content ranged from 54.82 g to 33.55 g and from 24.05 % to 20.47%, respectively. The objectives of this study were select, preserve and disseminate the productions of the fig types of good quality for fresh consumption.
Türkiye, hem yabani incir formları ve hem de kültür incir formlarının büyük varyasyonlarına ve dağılımlarına sahiptir. Midyat ilçesi, incir genetic kaynakları açısından özel bir öneme sahip olmasına rağmen şimdiye kadar araştırmacılar tarafından bu lokasyonda hiç bir çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden, bu araştırma sofralık incir genotipleri açısından çok önemliydi. Bu araştırma2006-2007 yılları esnasında Mardin ilinin Midyat ilçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, daha yüksek puan alan dört farklı incir genotipi seçilmiştir. Tartılı derecelendirme yöntemindeki analiz sonuçlarına gore, tüm incir tipleri içinde en yüksek puanları alan 47-MİD-3 ve 47-MİD-4 genotipleri en iyi sofralık incir tipleri olarak belirlendi. Ortalama meyve ağırlığı ve Toplam kuru madde içeriği 54.82 g ile 33.55 g ve 24.05 % ile 20.47% arasında sıralanmıştır. Bu çalışmanın amacı, taze tüketim için iyi kaliteye sahip incir tiplerini seçmek, korumak ve üretimlerini yaygınlaştırmaktır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2010 |
Submission Date | January 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 24 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).