This study was carried out to determine some dynamic properties such as spring rigidity and fruit detechament force in apple tree which is important for mechanical harvesting parameters, shaker harvester designing and chosing.The varieties of apple were used in the study as the Starking Delicious, Golden Delicious and Granny Smith apple. Spring rigidity and changes in fruit detechament forces with respect to time were investigated. As a result of the study, limb and truck spring rigidity were changed from 105 to 139 kg/m and from 847 to 1328 kg/m, respectionaly. Fruit detechament forces with respect to time decreased from 3.03 to 0.87 kg. where as the differences among apple warieties in respect of fruit detechament forces (P<0.01), fruit stiffness (P<0,01) and root width (P<0.05) were statistically significant but the others were not (P>0.05).
Bu çalışmada, elma meyvesinin mekanik yöntemle hasat edilmesine yönelik olarak sarsıcı tasarımı, seçimi ve hasat parametrelerinin belirlenmesinde önemli olan ağaç dinamik özelliklerinden yaylanma rijitliği ve meyve tutunma kuvvetinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak Starking Delicious, Golden Delicious ve Granny Smith elma çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında dal ve gövde yaylanma rijitliği ve meyve tutunma kuvvetinin zamana bağlı değişimleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda dal yaylanma rijitliğinin çeşitlere göre 105-139 kg/m, gövde yaylanma rijitliğinin 847- 1328 kg/m arasında değiştiği görülmüştür. Meyve tutunma kuvveti zamana bağlı olarak azalmıştır. Bu azalma çeşitlere göre 3.03- 0.87 kg. arasında gerçekleşmiştir. Çeşitler arasında daldan kopma kuvveti (P<0.01), meyve eti sertliği (P<0.01) ve kök genişliği (P<0.05) bakımından gözlenen farklılıklar önemli bulunmuştur, diğer parametreler bakımından gözlenen farklılıklar önemsiz bulunmuştur (P>0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2009 |
Submission Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 23 Issue: 49 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).