Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect on Sowing Performance of Some Crash Plate Used In Pneumatic Seed Drill Machine

Year 2009, Volume: 23 Issue: 50, 28 - 31, 25.12.2009

Abstract

In this study, the effect of pneumatic seed drill machines that used different profiles and tree air velocities on the uniformity of the seeds distribution on row were investigated. In research, crash plates as flat graded, concave and convex, air velocity as 20, 23 and 26 m/s and seed norm as 20 kg/ da were used.
According to study results, the effects of different profiles and tree air velocitiy on the uniformity of the seeds distibu-tion on row were significant. Wheat sowing the best combination flat profile and air velocity of 23 m/s were obtained.

Pnömatik Sıravari Ekim Makinası ile Buğday Ekiminde Farklı Dağıtma Başlıklarının Sıra Üzeri Dağılım Düzgünlüğüne Etkisi

Year 2009, Volume: 23 Issue: 50, 28 - 31, 25.12.2009

Abstract

Bu çalışmada pnömatik sıravari ekim makinelerinde kullanılan farklı profil ve hava hızının buğday tohumunun sıra üzeri dağılım düzgünlüğüne etkisi araştırılmıştır. Araştırmada profil olarak; düz, kademeli, iç bükey ve dış bükey, hava hızı olarak da, 20,23 ve 26 m/s ve buğday ekim normu 20 kg/da seçilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; farklı profil ve hava hızlarının sıra üzeri dağılım düzgünlüğü üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Buğday ekiminde, düz profil ve 23 m/s hava hızında elde edilen veriler sıra üzeri dağılım düzgünlüğü bakımından uygun kombinasyon olarak tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Yusuf Dilay This is me

Mustafa Konak This is me

Publication Date December 25, 2009
Submission Date January 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 23 Issue: 50

Cite

EndNote Dilay Y, Konak M (December 1, 2009) The Effect on Sowing Performance of Some Crash Plate Used In Pneumatic Seed Drill Machine. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 50 28–31.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).