Research Article
BibTex RIS Cite

Effects of Harpin Protein and Humic Acid on Shoot Growth and Fire Blight Disease (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) on Pears

Year 2009, Volume: 23 Issue: 50, 32 - 40, 25.12.2009

Abstract

Harpin protein is critical to the virulence of Erwinia amylovora in host plants. Humic acid is reported to improve plant growth and resistance to plant diseases. In vitro and in vivo conditions, effectiveness of the systemic acquired resistance (SAR) inducer harpin protein, humic acid as a fertilizer, and bactericides copper and streptomycin were evaluated on pear cultivars, on shoot blight phase of the disease. Harpin protein was applied at the rate of 50 mg.L-1 at two shoot lengths of 15-20 cm and 30-35 cm, humic acid (200 mg.L-1) was applied three times when the shoot lengths 6-12 cm, 15-20 cm and 30-35 cm. On cv. Ankara, harpin protein showed about 55% effectiveness, alone and the addition of copper had been the most effective treatments in both years, followed by streptomycin. In addition, it reduced the shoot blight phase of the disease on the inoculated seedlings and trees significantly compared to copper applications and untreated controls. None of the chemicals affected shoot lengths of plants statistically. Humic acid applications gave worse results within all of the chemicals in controlling fire blight on pear cultivars. In the bioassay test, on the contrary of humic acid, harpin protein reduced bacterial populations compairing to control plants in the leaves. Harpin protein should be seen as a complementary action in the whole process of fire blight control measures.

Harpin Protein ve Humik Asidin Armutlarda Sürgün Gelişimi ve Ateş Yanıklığı Hastalığı (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) Üzerine Etkileri

Year 2009, Volume: 23 Issue: 50, 32 - 40, 25.12.2009

Abstract

Harpin protein, konukçu bitkilerde Erwinia amylovora’ nın virulensi için kritik önemlidir. Humik asidin bitki gelişimini iyileştirdiği ve bitki hastalıklarına karşı dayanıklılık sağladığı rapor edilmektedir. In vitro ve in vivo koşullarda, sistemik kazanılmış dayanıklılığı (SAR) teşvik eden harpin protein, gübre olarak humik asit ve bakterisitler bakır ve streptomisinin, armutlarda hastalığın sürgün yanıklığı dönemindeki etkililikleri değerlendirilmiştir. Harpin protein, sürgün uzunlukları 15-20 cm ve 30-35 cm iken iki kez 50 mg.L-1oranında, humik asit sürgün uzunlukları 6-12 cm, 15-20 cm ve 30-35 cm iken üç kez ve 200 mg.L-1 oranında uygulanmıştır. Harpin protein, Ankara çeşidinde %55 civarında etkililik göstermiş, tek başına ve bakırla birlikte her iki yılda, streptomisinden sonra en etkili uygulama ol-muştur. Ayrıca harpin, fidan ve ağaçlarda hastalığın sürgün yanıklığını, bakır ve kontrole kıyasla önemli ölçüde azaltmıştır. Kimyasalların hiçbiri istatistiksel olarak sürgün uzunluklarını etkilememiştir. Humik asit uygulamaları, armut çeşitlerindeki hastalığın mücadelesinde tüm kimyasallar içinde en kötü sonuçları vermiştir. Biyoassay testlerinde, humik asidin tersine, harpin protein yapraklarda kontrol bitkilere kıyasla bakteriyel populasyonları azaltmıştır. Harpin protein, ateş yanıklığının mücadele programı içersinde tamamlayıcı bir etki olarak görülmelidir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Kubilay Kurtulus Bastas This is me

Publication Date December 25, 2009
Submission Date January 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 23 Issue: 50

Cite

EndNote Bastas KK (December 1, 2009) Effects of Harpin Protein and Humic Acid on Shoot Growth and Fire Blight Disease (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) on Pears. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 23 50 32–40.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).