Seedling reactions of 20 barley cultivars grown in Turkey to an isolate of Drechslera teres f. maculata was deter-mined under controlled conditions. The reactions of cultivars ranged between susceptible to resistant-moderately resistant. Cultivars Tokak 157/37 and Bülbül 89 was susceptible to the isolate used. The cultivars Özdemir, Çıldır 02 and Cumhuriyet 50 showed a moderately susceptible- susceptible reaction. The cultivars Fahrettinbey, Bilgi 91, Süley-menbey 98 and Bornova 92 were moderately susceptible to the isolate. The cultivars Yerçil 147, Şerifehanım 98, Sur 93, İnce 04, Konevi, Balkan 96, Beyşehir and Zeynelağa were moderately resistant - moderately susceptible to the patho-gen. The cultivars Sladoran and Kıral 97 showed a moderately resistant and cultivar Erginel 90 showed a resistant-moderately resistant reaction the isolate.
Türkiye’de yetiştirilen 20 arpa çeşidinin Drechslera teres f. maculata’nın bir izolatına karşı tepkileri kontrollü şartlarda değerlendirilmiştir. Çeşitlerin tepkileri hassas ile dayanıklı-orta derecede dayanıklı arasında değişmiştir. Tokak 157/37 ve Bülbül 89 çeşitleri kullanılan izolata hassas tepki vermişlerdir. Özdemir, Çıldır 02 ve Cumhuriyet 50 çeşitleri orta derecede hassas-hassas tepki göstermişlerdir. Fahrettinbey, Bilgi 91, Süleymenbey 98 ve Bornova 92 çeşitleri izolata karşı orta derecede hassas tepki vermişlerdir. Yerçil 147, Şerifehanım 98, Sur 93, İnce 04, Konevi, Balkan 96, Beyşehir ve Zeynelağa çeşitleri patojene karşı orta derecede dayanıklı-orta derecede hassas tepki göstermişlerdir. Sladoran ve Kıral 97 çeşitleriizolata karşı orta derecede dayanıklı tepki gösterirken Erginel 90 çeşidi dayanıklı-orta derecede dayanıklı tepki göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2009 |
Submission Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 23 Issue: 50 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).