Research Article
BibTex RIS Cite

Labour Properties of Harvesting Mechanization For Sugar Beet Production In Konya Province

Year 2008, Volume: 22 Issue: 44, 99 - 103, 25.04.2008

Abstract

The objective of the study was to investigate the traditional harvesting mechanization of sugar beet production in Konya province with respect to used labour properties and working energy. In the research, it was determined that the back and calf muscles were forced in bending, arm, back, rump and calf muscles were forced in squating and sitting positions respectively. Furthermore it was seen that the labour parameters as time, area and mass energy values were1.66 Mj/h, 662.93 Mj/ha and 9.83 Mj/t respectively.

Konya’da Şeker Pancarı Üretiminin Hasat Mekanizasyonunda İşgücü Özellikleri

Year 2008, Volume: 22 Issue: 44, 99 - 103, 25.04.2008

Abstract

Bu çalışmada, Konya bölgesinde şeker pancarı üretiminde kısmi hasat mekanizasyonunda kullanılan insan işgücü özelliği ve enerji eşdeğeri araştırılmıştır. Araştırma da, şeker pancarı kısmi hasat mekanizasyonunda işgücü çalışma pozisyonlarına bağlı olarak; eğilerek ça-lışmada işçinin sırt ve baldır kaslarının; çömelerek ve oturarak çalışmada kol, sırt ve oturga kaslarının yüklendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, işgücünün zamansal, alansal ve kütlesel enerji eşdeğerlerinin sırasıyla 1.66 Mj/h, 662.93 Mj/ha ve 9.83 Mj/t olduğu belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Cevat Aydın This is me

Haydar Hacıseferoğulları This is me

Sedat Çalışır This is me

Mehmet Hakan Sonmete This is me

Publication Date April 25, 2008
Submission Date January 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 22 Issue: 44

Cite

EndNote Aydın C, Hacıseferoğulları H, Çalışır S, Sonmete MH (April 1, 2008) Labour Properties of Harvesting Mechanization For Sugar Beet Production In Konya Province. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 22 44 99–103.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).