Bu araştırma kontrollü sera koşullarında farklı seviyelerde uygulanan bor dozlarına yabani buğday türlerinin tepkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kuru-lan denemede, 19 adet yabani buğday genotipine bor üç farklı seviyede(0, 2.5,10 mg kg-1) uygulanmıştır. Bu çalışmamızda Anadolu kaynaklı yabani buğday türlerinin yüksek dozlarda bora toleransları ele alınmış ve B birikimi bakımından çok geniş bir varyasyonun varlığı gözlenmiştir. B toleransında bugün hakim olan bilimsel anlayışa göre toleransı yüksek olan genotip boru daha az almakta ve biriktirmektedir. Bu bağlamda, D genomu progenitörü olan Triticum tauschii’nin ekmeklik buğdaya B toleransı kazandırabilecek genetik mekanizmaya sahip yabani buğday genetik kaynağı olduğu görülmektedir. Bu türün ayrıca birçok biyotik ve abiyotik streslere karşı dayanıklı olduğu da bilinmektedir.
This study was conducted within a controlled glasshouse in order to determine the reactions of wild wheat varieties in response to different boron (B) dosages. The experiments were laid out in a three factor completely randomized design, with 3 replications where 0, 2.5 and 10 mg kg-1 B treatments were evaluated. In our current study, tolerance potentials of Anatolian originated wild wheat varieties were handled and a high level of variation was determined in terms of B accumulation. Current scientific understanding denotes that genotypes more tolerant to excess B acquire and accumulate less B within their tissues. On this respect, from the wild wheat genetic resources, the D-genome progenitor Triticum tauschii harbours tolerance mechanism to support B-toxicity tolerance in bread wheat. This species is also known to be resistant against a number of different biotic and abiotic stresses.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Genetics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2008 |
Submission Date | January 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 22 Issue: 46 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).