Research Article
BibTex RIS Cite

An Investigation on The Fish Consumption in Konya

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 123 - 128, 15.02.1991

Abstract

A poll were taken in order to determine fish consumption and factors affect this in Konya. Annual fish consumption were determined 5.5 kg per by person at this guestionnoire. Fishes were found insufficient by kind at the fish market of Konya. Anchovy and Horse mackerel were the most prefered fishes. It appears that the consumers prefer fish meat for its pleasure and nutritive value. Frying them is the most prevalent consumption type. It was fixed that while the income of families affects fish consumption amount, their education levels don't affects it.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Anonymous, 1989. "Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayii", Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı Ö.İ.K. Raporu, Ankara.
  • Anonymous, 1987. "Türkiye İstatistik Yıllığı", Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Anonymous, 1988. "1988 Yıllığı Çalışma Raporu", T.O.K.B. Konya İl Müdürlüğü, Konya
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Gürbüz, F., 1983." İstatistik Metodları", Ank. Üni.Zir.Fak. Yayını, No: 861, Ankara
  • Göğüş, A.K., 1981. "Balık İşleme Teknolojisi". A.Ü.Zir.Fak. Yayını (Tek- sir), Ankara.

Konya'daki Balık Tüketimi Üzerine Bir Araştırma

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 123 - 128, 15.02.1991

Abstract

Konya'daki balık tüketimi ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenebilmesi amacıyla anket yoluyla yapılan bu araştırmada; kişi başına yıllık balık tüketimi 5.5 kg olarak hesaplanmıştır. En çok tercih edilen balıklar hamsi ve istavrit olup, Konya piyasasında satılan balıklar çeşit olarak yetersiz bulunmuştur. Tüketicinin balık etini lezzeti ve besleme değeri bakımından tercih ettiği, en yaygın tüketim şeklinin tava usulü olduğu ve ailelerin gelir durumu tüketim miktarını etkilerken, eğitim seviyelerinin etkilemediği tesbit edilmiştir.

References

  • Anonymous, 1989. "Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayii", Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı Ö.İ.K. Raporu, Ankara.
  • Anonymous, 1987. "Türkiye İstatistik Yıllığı", Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Anonymous, 1988. "1988 Yıllığı Çalışma Raporu", T.O.K.B. Konya İl Müdürlüğü, Konya
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Gürbüz, F., 1983." İstatistik Metodları", Ank. Üni.Zir.Fak. Yayını, No: 861, Ankara
  • Göğüş, A.K., 1981. "Balık İşleme Teknolojisi". A.Ü.Zir.Fak. Yayını (Tek- sir), Ankara.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Ayhan Öztürk This is me

Saim Boztepe This is me

M. Kazım Kara This is me

Publication Date February 15, 1991
Submission Date October 15, 1990
Published in Issue Year 1991 Volume: 1 Issue: 1

Cite

EndNote Öztürk A, Boztepe S, Kara MK (February 1, 1991) An Investigation on The Fish Consumption in Konya. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 123–128.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).