Research Article
BibTex RIS Cite

Tatlı su İstakozu (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Avcılığında Bazı Avlama Yemlerinin Av Miktarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 115 - 122, 15.02.1991

Abstract

Bu araştırma, 9 Ekim 1986-5 Temmuz 1987 tarihleri arasında, bazı avlama yemlerinin tatlısu istakozu avcılığında av miktarı üzerine etkilerini karşılaştırmak amacıyla Mogan Gölü'nde yapılmıştır. Araştırmada kepek ekmeği, balık eti ve mezbaha artıkları denenmiştir.Gölde belirlenen dört araştırma istasyonunun her birine seri halinde 45 tuzak (Pinter) bırakılarak bütün istasyonlarda üç ayrı yem aynı anda ve eşit süre ile (72 saat) onbeşer tuzakta denenmiştir. Toplam olarak 180 tuzağın kullanıldığı denemeler sekiz kez tekrarlanmıştır.
Araştırma sonucunda, av miktarına etkileri bakımından bu üç yem arasında farklılık bulunamamıştır (P>0.05).

References

  • Arrignon, J., 1981. "L'ecrevisse Et Son Elevage Bordas." Paris, 153-160
  • Atay. D., 1984. "Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği" Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara. 914,71-96
  • Avault, J.W. JR., Pollock. B.A., Collazo, J.A., Romaire, R.P., Cange. S.W.. 1985. "Evaluating Experimental Crawfish Baits". La Acric. USA. 28. (2):4-5
  • Bean, R.A., Huner, J.V., 1978. "An Evaluation Of Selected Crawfish Traps And Trapping Methods" Freshwater Crayfish, Lousiana. (4): 141- 152
  • Düzgüneş, O., 1963. "Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Me- todları". Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 260-263
  • Munsuz, N., Üner, 1., 1983. "Türkiye Suları". Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara, 882, S.169.
  • Westman, K., Pursiainen, M., Vilkman, R., 1978. "A New Folding Trap Model Which Prevents Crayfish From Escaping". Freshwater Crayfish. (4): 235-242

A Research on The Effects of Some Baits on The Amount of Cray Fish (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Trapped

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 115 - 122, 15.02.1991

Abstract

This research was carried out in order to investigate the effects of some baits on crayfish trapped from October 9th of 1986 to July 5th of 1987 in Mogan lake. Three different experimental baits used in this experiment as follow: Bran-bread, fish meat and tankage. In the lake, four experimental locations were determined as stations place and 45 traps were left in series in each experimental station. In every station, three different baits were tested in 15 traps at the same time and duration (72 hours). As a total 180 traps were repeated 8 times. There was no significant difference between the baits as far as amount of harvested crayfish concerned (P>0.05).

References

  • Arrignon, J., 1981. "L'ecrevisse Et Son Elevage Bordas." Paris, 153-160
  • Atay. D., 1984. "Kabuklu Su Ürünleri ve Üretim Tekniği" Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara. 914,71-96
  • Avault, J.W. JR., Pollock. B.A., Collazo, J.A., Romaire, R.P., Cange. S.W.. 1985. "Evaluating Experimental Crawfish Baits". La Acric. USA. 28. (2):4-5
  • Bean, R.A., Huner, J.V., 1978. "An Evaluation Of Selected Crawfish Traps And Trapping Methods" Freshwater Crayfish, Lousiana. (4): 141- 152
  • Düzgüneş, O., 1963. "Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Me- todları". Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 260-263
  • Munsuz, N., Üner, 1., 1983. "Türkiye Suları". Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, Ankara, 882, S.169.
  • Westman, K., Pursiainen, M., Vilkman, R., 1978. "A New Folding Trap Model Which Prevents Crayfish From Escaping". Freshwater Crayfish. (4): 235-242
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Ayhan Öztürk This is me

Fikri Aydın This is me

Publication Date February 15, 1991
Submission Date October 15, 1990
Published in Issue Year 1991 Volume: 1 Issue: 1

Cite

EndNote Öztürk A, Aydın F (February 1, 1991) A Research on The Effects of Some Baits on The Amount of Cray Fish (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Trapped. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 115–122.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).