Research Article
BibTex RIS Cite

The Correlations between the Component's Formed the Grain of Soyabean

Year 1996, Volume: 10 Issue: 12, 29 - 36, 31.12.1996

Abstract

This research was conducted to determine the correlations between the components which were formed the grain of soyabean and the direct and indirect correlations among the other components with oil and protein rate in 1985 and 1986. Six soyabean varieties were used as material. The direct and indirect effects of observed characteristics on oil and protein rate were calculated by using the correlation and path coefficient analysis. The significant correlations coefficients were found between oll rate with substances without nitrogen and protein rate with substances without nitrogen. According to the path analysis, it is important the substances without nitrogen, related to direct effect to increase oil rate ant protein rate on selection studies.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Adams, M.W., 1967. Basis of yield components compensation in crop plants with special referance to fleld beans (Phaseolus vulgaris). Crop Sci., 7, 505-510.
  • Akçin, A., Önder, M., Yıldırım, B., 1994. Soya Çeşitlerine Uygulanan "Alar-85" Bitkisel Hormonunun Farklı Dozlarının Tane Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etki- si. Tr. J. of Agricultural and Forestry 18: 379-385.
  • Arıoğlu, H., 1994. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No. 35. Adana.
  • Atakişi, 1.K., 1978. Çukurova'da İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Soya Çeşitlerinin Önemli Tarımsal ve Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar.
  • Ç.Ü. Zir. Fak., Yayın No. 126, Araştırma Tez. 20, Adana.
  • Atakişi, 1., Arıoğlu, H., 1983 a. "Calland" Soya Çeşidinde Gübre ve Bakteri Uygulama- larının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Zir. Fak. Yıllığı, Adana.
  • Atakişi, 1., Arıoğlu, H., 1983 b. Çukurova Koşullarında Farklı Soya Çeşitlerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma. Ç.Ü. Zır. Fak. Yıllığı, Sayı 2. Adana.

Soya Danesini Meydana Getiren Unsurlar Arasındaki İlişkiler

Year 1996, Volume: 10 Issue: 12, 29 - 36, 31.12.1996

Abstract

Soyada daneyı meydana getiren yağ ve protein oranı ile diğer unsurlar arasındakİ doğrudan ve dolaylı ilişkileri belirlemek amacıyla 1985 ve 1986 yıllarında yapılan bu araştırmada 6 soya çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklerin yağ ve protein oranına doğrudan ve dolaylı etkileri, korelasyon ve path katsayıları analizi yardımı ile hesaplanmıştır. Yağ ve protein oranı ile nitrojensiz öz maddeler oranı arasındaki korelasyonlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yapılan path analizine göre, doğrudan et- kilerin yüksek olması sebebiyle seleksiyon çalışmalarında nitroļensiz öz maddeler oranının dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Adams, M.W., 1967. Basis of yield components compensation in crop plants with special referance to fleld beans (Phaseolus vulgaris). Crop Sci., 7, 505-510.
  • Akçin, A., Önder, M., Yıldırım, B., 1994. Soya Çeşitlerine Uygulanan "Alar-85" Bitkisel Hormonunun Farklı Dozlarının Tane Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etki- si. Tr. J. of Agricultural and Forestry 18: 379-385.
  • Arıoğlu, H., 1994. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No. 35. Adana.
  • Atakişi, 1.K., 1978. Çukurova'da İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Soya Çeşitlerinin Önemli Tarımsal ve Kalite Özellikleri Üzerinde Araştırmalar.
  • Ç.Ü. Zir. Fak., Yayın No. 126, Araştırma Tez. 20, Adana.
  • Atakişi, 1., Arıoğlu, H., 1983 a. "Calland" Soya Çeşidinde Gübre ve Bakteri Uygulama- larının Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Zir. Fak. Yıllığı, Adana.
  • Atakişi, 1., Arıoğlu, H., 1983 b. Çukurova Koşullarında Farklı Soya Çeşitlerinin İkinci Ürün Olarak Yetiştirme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma. Ç.Ü. Zır. Fak. Yıllığı, Sayı 2. Adana.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Cereals and Legumes
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Önder This is me

Publication Date December 31, 1996
Submission Date February 13, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 10 Issue: 12

Cite

EndNote Önder M (December 1, 1996) The Correlations between the Component’s Formed the Grain of Soyabean. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 10 12 29–36.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).