One experiment was conducted to determine the effect of diets containing high energy with different levels of protein on the performance and carcass weight of growing Japanese quall. In the study, the quails were fed with the diet containing 3200 kcal/kg ME and five different levels of protein (18, 21, 24, 27 and 30%) for 5 weeks. The research was conducted in randomized plot design with three replicates of ten birds each (total 150 quails). When the quail was fed diet containing 24% protein, body weight, weight gain and carcass weight at 5 weeks old were found to be significantly higher (p<0.05). There were no significant difference beetwen the groups were fed with 18, 21, 27 and 30% protein in terms of mentioned characters in above. Cumulative feed intake and feed / gain of the quail group that were ſed the diet containing 18% protein were significantly higher at the level 0.05 and 0.01 respectively from other groups. There were also no significant difference between feed/gain ratios of groups containing 24-30% protein and those of groups containing 21-30% protein in diet in the period of 0-3 weeks and 0-5 weeks respectively.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Yüksek seviyede enerji içeren protein seviyesi farklı rasyonların gelişmekte olan Japon bıldırcınlarının performans ve karkas ağırlığına etkisini tesbit etmek için bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada bıldırcınlar 3200 kkal/ kg ME ve 5 farklı seviyede protein içeren (% 18, 21, 24, 27 ve 30) rasyonlarla 5 haſta müddetle yemlendiler. Araştırma tesadüf parselleri denene planında her birinde 10'ar bıldırcının bulunduğu gruplarda 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür (toplam 150 adet bıldırcın). Yüzde 24 protein içeren rasyonla beslenen bıldırcınların 5 haftalık canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve karkas ağırlıkları diğer bütün gruplardan önemli derecede (p<0.05) yüksek bulunmuştur. Bu parametreler bakımından % 18, 21, 27 ve 30 protein içeren rasyonlarla yemlenen gruplar arasında önemli bir farklılık elde edilememiştir. Yüzde 18 proteinli rasyonla beslenen grubun kümülatif yem tüketimi (p<0.05) ve yem/canlı ağırlık artış CAA oranı (p<0.01) diğer gruplardan önemli de recede yüksek bulunmuştur. % 24 ila 30 proteinlı rasyonla yemlenen grupların 0-3 haftalık ve % 21 ila 30 protein içeren rasyonla beslenen grupların 0-5 haftalık yem/ CAA oranları arasında önemli bir farklılık bulunamamıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Poultry Farming and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1996 |
Submission Date | January 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 10 Issue: 12 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).