Three barley (Tokak-157/37. Karatay-94 and Kıral-97) and five Oat varieties (Apak, Yeşilköy-330, Yeşilköy-1779, Checota and Population) were used in this research in 1995-96 and 1996-97 winter growing seasons. Heading duration, plant height, leight of upper internod, spike/panicle lenght, grain number per spike/pantele, fertile spike/pantele number m-2. 1000 grain weight and grain yield were investigated. The correlations were investigated between grain yield and yield components. The differences between the varieties with respect to garin yield and yield components were statictically significant. As the mean of two years the highest grain yield (523.64 kg.da-1) was obtained from Kıral-97 barley variety and Yeşilköy 1779 oat variety (326.88 kg.da 1). The negative correlations were found between grain yield and heading duration and the pasitive correlations were found between grain yield and grain number per spike/panicle and fertile spike/panicle number m2. The different correlations were found between grain yield and other yield components according to the varieties.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
1995-96 ve 1996-97 ürün yıllarında yürütülen bu çalışmada kışlık olarak ekilen üç arpa çeşidi (Tokak-157/37. Karatay-94 ve Kıral-97) ve beş yulaf çeşidinde (Apak. Yeşilköy- 330. Yeşilköy-1779, Checota ve Populasyon) başaklanma süresi, bitki boyu, üst boğumarası uzunluğu, başak/salkım uzunluğu, başakta/salkımda dane sayısı, m2'de fertil başak/salkım sayısı, bin dane ağırlığı ve dane verimi yanında incelenen karakterler ile dane verimi arasındakı ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmanın yapıldığı her iki yılda da ele alınan karakterler bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. İki yıllık bulgulara göre en yüksek dane verinıl 523.64 kg/da ile Kıral-97 arpa çeşidinden, yulaf çeşitleri arasında ise en yüksek verim 326.88 kg/da ile Yeşilköy-1779 çeşidinden elde edilmiştir. Çeşitlerin hepsinde dane verimi ile başaklanma süresi arasında olumsuz, dane verimi ile başakta dane sayısı ve m2'de fertil başak sayısı arasında olumlu ilişkiler tespit edilirken, dane verimi ile incelenen diğer karakterler arasındakı ilişkilerde çeşitlere göre farkı sonuçlar bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Cereals and Legumes |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 15, 1997 |
Submission Date | January 5, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 11 Issue: 15 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).