Tokat-Kazova'da, şeker pancarı ekim alanlarında kışlık kolza ekiminde sonbaharda en geç ne zamana kadar gecikebileceğinin ve uygun ekim mesafesiriin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada; 4 kışlık kolza çeşidi (Ledos, Quinta, Garant ve Erra), 3'er hafta aralıklarla 3 ayrı tarihte ve 3 değişik sıra aralığında (30, 40 ve 80 cm) ekilmiştir. Araştırma sonuçlarının iki yıllık ortalama değerlerine göre çeşitlere ait verim ve verim ögelerinden bitki boyu 99.7-127.0 cm, arnasapta yandal sayısı 3.97-4.86 adet, anasapta kapsül sayısı 30.29-31.33 adet, yandalda kapsül sayısı 64.64-68.34 adet, anasapta kapsülde tohum sayısı 25.5-27.6 adet, yandal kapsülde tohum sayısı 23.3-25.1 adet, anasapta tohum ağırlığı 3.76-3.85 g. yandalda tohum ağırlığı 4.9-6.8 g. 1000 tane ağırlığı 4.43-4.44 g. yağ oranı % 41.70-42.06, dekara tohum verimi 145.98-181.13 kg, yağ verimi 60.86-63.93 kg ve sap veri- ml 399.6-541.4 kg arasında değişmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
The aim of this experiment is to determine the last sowing time of winter rape in autumn and the most suitable row spaces. At the experiment was used 4 winter cultivars (Ledos, Quinta, Garant and Erra), and were sown at 3 different row spaces (30, 40 and 50 cm), and at 3 different time. The meanings of two years were showed a variation as following: Plant height 99.7-127.0 cm, number of branches 3.97-4.86, number of capsules on the basic branch 30.29-31.33, number of capsules on the branches 64.64-66.34, number of seeds at the capsule on the basic branche 25.5-27.6, number of seeds at the capsule on the branches, seed yield on the basic branche 3.76-3.85 g, and on the branches 4.9-6.8 g. 1000 seed weight 4.43-4.44 g. oil content 41.70-42.06%, seed yield per ha 1459.8-1511.3 kg, oil yield 608.6-639.3 kg and stem yield 3996.0-5414.0 kg.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | December 15, 1998 |
| Submission Date | January 1, 1998 |
| Published in Issue | Year 1998 Volume: 12 Issue: 16 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).