This pot experiment was conducted to determine the effects of such nitrogeneous fertilizers as ammonium nitrate-AN, ammonium sulphate-AS, urea-U and barnyard manure and their levels on the fresh matter of leaf, leaf stems and roots of the spinach plant (Spinacia oleracea L.) different in various soils (clay loam and sandy loam) and under different seasonal (winter and spring) conditions. According to results, the highest fresh weight was obtained with the summer spinach plants grown in clay loam soil, supplied with urea fertilizer and 40 kg N/da level. On the other hand, the lowest fresh matter weight was determined in the winter spinach, in the sandy loam soil, in the barnyard manure and in the control groups (0 kg N/da). The yield was increased to a certain level but then decreased with the increasing levels of nitrogen added into the soils.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu çalışma, artan miktarlarda uygulanan bazı azotlu gübreler (amonyum nitrat-AN, amonyum sülfat-AS ve üre-0) ile ahır gübresinin (AG) farklı mevsim (kış, ilkbahar) ve değişik tekstüre sahip topraklarda (killi tın, kumlu tın) yetiştirilen ıspanak bitkisinin (Splnacia oleracea L.) yaprak, yaprak sapı ve kök verimi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yaş madde verimleri yazlık ıspanaklarda, killi tın toprakta, üre gübresi ve 40 kg N/da gübre dozu ile elde edilmiştir. Diğer taraftan, en düşük yaş madde verimleri ise kışlık ıspanaklarda, kumlu tın toprakta, ahır gübresi ve kontrol gruplarında (0 kg N/da) belirlenmiştir. Artan azot dozları ile verim de belli bir seviyeye kadar artmış daha sonra azalmıştır.
Ispanak verim amonyum nitrat amonyum sülfat üre ahır gübresi.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 1998 |
Submission Date | January 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 12 Issue: 16 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).