Bir araştırma, 1990 ve 1991 yıllarında "Sprinter" ve "Rondo" bezelye çeşitlerine Pix'in üç uygulama dozunun (0, 100 cc/da ve 200 cc/da) iki farklı dönemde (üç yapraklı fide dönemi ve çiçeklenme başlangıcı) uygulanmasının. dane verimi, protein verimi, fenolojik ve morfolojik özelliklere etkisini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Gökçeada ekolojik şartlarında yürütülen bu deneme, "bölünen bölünmüş parseller deneme desenine" göre 3 tekerrürlü olarak tertip edilmiştir. Bu denemede "Sprinter" ve "Rondo" çeşitlerinin sırasıyla dane verimleri 157.8 kg/da ve 153.8 kg/da; protein verimi 37.3 kg/da ve 34.4 kg/da; sap verimi 209.3 kg/da ve 251.8 kg/da; bitki boyu 57.5 cm ve 71.9 cm ve vej etasyon peryodu 98.9 gün ve 111.2 gün olarak tespit edilmiştir. Özellikle çiçeklenme başlangıcında, 200 cc/da Pix uygulanan çeşitlerde dane verimi, protein verimi ve sap verimi artmış, buna karşılık vejetasyon süresi ve bitki boyu kısalmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
This research was conducted with two pea cultivars, "Sprinter" and "Rondo" to investigate the effects of three application doses of pix (0, 100 cc/da and 200 cc/da) in two different growth stages (three leaf seedling stage and begining of flowering) on grain yield, protein percentage, phenological and morphological characteristics. In this research conducted in Gökçeada ecological conditions, "splisplit plot experimental design" with three герlications was used. In this research, the grain yields of "Sprinter" and "Rondo" cultivars were, respectively, 157.8 kg/da and 153.8 kg/da; protein yields were 37.3 kg/ da and 34.4 kg/da, stem yields were 209.3 kg/da and 251.8 kg/da; plant heights were 57.5 cm and 71.9 cm, and vegetation periods were 98.9 days and 111.2 days. Especially at the beginning of flowering 200 cc/da dose of Pix increased grain yield, protein percentage and stem yield significantly but dereased vegetation period and plant height.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 6 Issue: 8 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).