This study was conducted to determine the direct and indirect relations between yield and yield components of bread wheat. Twenty-seven bread wheat genotypes were used as material. It was determined the direct and indirect effects of studied traits on main stem yield by means of the correlations and path coefficients. The significant correlation coefficients were found between main stem yield and grain number per spike, spike weight, the spiculet per spike. According to the path analysis, it was determined that the grain number per spike had the most direct effect on the main stem yield. Spike weight and spiculet number per spike may be accepted as secondary selection critaria, because they had little direct effect on the main stem yield. In selections on these traits the grain number per spike must be also taken into consideration because it had the most rate within indirect effects.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Ekmeklik buğdaylarda verim ile verim unsurları arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkileri saptamak amacıyla yapılan bu araştırmada 27 ekmeklik buğday genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklerin ana sap verimine doğrudan ve dolaylı etkileri. korelasyon ve path katsayıları yardımı ile hesaplanmıştır. Başakta dane verimi (Ana sap verimi) ile başakta dane sayısı, başak ağırlığı, başakta başakçık sayısı arasındakı korelasyonlar önemli bulunmuştur. Yapılan path analizine göre, başakta dane sayısı, ana sap verimi üzerine doğrudan etkisi en yüksek verim unsuru olarak belirlenmiştir. Başak ağırlığı ve başakta başakçık sayısının ise ana sap verimi üzerine doğrudan etkisi düşük olduğundan sekonder seleksiyon kriteri olarak ka- bul edilebilir. Bu sebeple bu özellikler ile ilgili yapılacak seleksiyonlarda dolaylı etkiler içerisinde en büyük payı alan başakta dane sayısı da dikkate alınmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pasture-Meadow Forage Plants |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 7 Issue: 9 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).