Research Article
BibTex RIS Cite

The Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Combinations on the Grain Yield, Crude Protein and Some Yield Components of Dwarf Dry Bean Varieties

Year 1995, Volume: 7 Issue: 9, 122 - 131, 15.08.1995

Abstract

This research was conducted to determine the effects of the combinations different nitrogen-phosphorus applications on the grain yield, crude protein rate, and some yield components of dwarf dry bean varieties in 1993 under Konya ecological conditions. In this research which arranged in the "split plot" experimental design with 3 replications, 2 varieties (Yunus-90, Karacaşehir-90) and 8 combinations nitrogen-phosphorus (NoPo. NoP4, NoP8, NoP12, N5Po, N5P4, N5P8, N5P12) were used. Generally, the effects of different varieties and different nitrogen- phosphorus combinations on grain yield, crude protein and some yield components were not significant statistically. The highest grain yield and crude protein rate were obtained from Karacaşehir-90 variety in descriptive assesment.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Veri- mine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yayın. No. 157. Erzurum.
  • Akçin, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S: 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. FAO Production Yearbook Vol. 44, Statistics Series No. 99, Roma.
  • Anonymous, 1992. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, 1992 Yılı Gelişme Raporu. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Ens titüsü, Eskişehir.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vulgaris L.). Proceedings, Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, İ., 1994. Bodur kuru fasulye çeşitlerine bakteri aşılama ve azot uygulamalarının tane verimi ve bazı özellikler üzerine etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry 18, 463- 471. Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Dane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notları No. 24. sh. 55-101. Bornova-İzmir.
  • Sims, W.L., Harrington, J.F., 1968. Growing bush snop beans for mechani- cal harvest. Univ. of California Agr. Ext. Ser. Axt. 273: 13.
  • Singh, K.K., Hassan, W., Singh, S.P., Prasad, P., 1976. Correlation and reg- ression in green gram (Phaseolus aureus Roxb.) Proc. Bihar Acad. Ag- ric. Sci. 24 (1): 40-43.

Azot ve Fosforun Farklı Kombinasyonlarının Bodur Kuru Fasulye Çeşitlerinin Tane Verimi, Ham Protein Oranı ve Bazı Verim Unsurlarına Etkileri

Year 1995, Volume: 7 Issue: 9, 122 - 131, 15.08.1995

Abstract

Bu araştırma Konya ekolojik şartlarında bodur kuru fasulye çeşitlerine uygulanan farklı azot-fosfor kombinasyonlarının dane verimi, ham protein oranı ve bazı verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla 1993 yılında yürütülmüştür. "Bölünmüş parseller" deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu denemede 2 çeşit (Yunus-90, Karacaşehir-90) ve 8 azot-fosfor kombinasyonu kullanılmıştır. Farklı çeşit ve farklı azot-fosfor kombinasyonlarının dane verimi, ham protein oranı ve bazı verim unsurları üzerine etkileri istatistiki olarak genellikle önemli olmamıştır. En yüksek dane verimi ve ham protein oranı Karacaşehir-90 çeşidinden elde edilmiştir.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Akçin, A., 1974. Erzurum Şartlarında Yetiştirilen Kuru Fasulye Çeşitlerinde Gübreleme, Ekim Zamanı ve Sıra Aralığının Tane Veri- mine Etkisi İle Bu Çeşitlerin Bazı Fenolojik, Morfolojik ve Teknolojik Karakterleri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yayın. No. 157. Erzurum.
  • Akçin, A., 1988. Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S: 41-189, Konya.
  • Anonymous, 1991. FAO Production Yearbook Vol. 44, Statistics Series No. 99, Roma.
  • Anonymous, 1992. Ülkesel Yemeklik Dane Baklagiller Araştırma Projesi, 1992 Yılı Gelişme Raporu. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Ens titüsü, Eskişehir.
  • Newton, S.D., Robertson, A.G., 1982. The effect of inoculation and fertilizer nitrogen on the grain yield and nitrogen concentration of dwarf bean (Phaseolus vulgaris L.). Proceedings, Twelfth Annual Conference, Agronomy Society of New Zealand, 12:9-14.
  • Önder, M., Özkaynak, İ., 1994. Bodur kuru fasulye çeşitlerine bakteri aşılama ve azot uygulamalarının tane verimi ve bazı özellikler üzerine etkisi. TÜBİTAK, Tr. J. of Agricultural and Forestry 18, 463- 471. Sepetoğlu, H., 1994. Yemeklik Dane Baklagiller. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notları No. 24. sh. 55-101. Bornova-İzmir.
  • Sims, W.L., Harrington, J.F., 1968. Growing bush snop beans for mechani- cal harvest. Univ. of California Agr. Ext. Ser. Axt. 273: 13.
  • Singh, K.K., Hassan, W., Singh, S.P., Prasad, P., 1976. Correlation and reg- ression in green gram (Phaseolus aureus Roxb.) Proc. Bihar Acad. Ag- ric. Sci. 24 (1): 40-43.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Cereals and Legumes
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Önder This is me

Abdülkadir Akçin This is me

Publication Date August 15, 1995
Submission Date January 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 7 Issue: 9

Cite

EndNote Önder M, Akçin A (August 1, 1995) The Effects of Different Nitrogen and Phosphorus Combinations on the Grain Yield, Crude Protein and Some Yield Components of Dwarf Dry Bean Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 7 9 122–131.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).