This research was conducted to determine the yield and yield components of some safflower cultivars under Konya arid conditions in 1993. This research was arranged in the "Randomized Blocks" experimental design with four replications. Totally 6 safflower samples which were "Yenice", "Dinçer", "5-154-2", "Oleicleed" cultivars, "E-10" cultivar candi- date and a "population" were used as the experimental materials. The results of the research mean from cultivars were as follows: Seed and oil yield per da 147.12-208.60 kg and 43.53-71.74 kg, respectively. Plant height, number of secondary branches per plant, number of heads per plant, number of seed per head and thousand seed weight ranged from 91.54-119.36 cm, 7.06-8.42, 13.39-19.76, 23.54-29.51, 29.77-41.74 g, respectively. It was found that hull ratio, oil ratio of hulled seed and oil ratio of seed ranged from 41.32-49.61%, 51.69-61.06% and 26.05-35.28%, respectively.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırma, Konya kıraç şartlarında bazı aspir çeşitlerinde verim ve verim unsurlarını tespit etmek amacıyla, 1993 yılında yürütülmüştür. "Tesadüf Blokları" deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulan araştırmada, materyal olarak "Yenice", "Dinçer", "5-154-2", "Oleicleed" çeşitleri, "E-10" çeşit adayı ve "populasyon" olmak üzere altı aspir numunesi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çeşitlerin ortalaması olarak; dekara tohum ve yağ verimi değerleri sırasıyla, 147.12-208.60 kg ve 43.53-71.74 kg olarak tespit edilmiştir. Bitki boyu 91.54-119.36 cm, bitki başına yan dal sayısı 7.06-8.42 adet, bitki başına tabla sayısı 13.39-19.76 adet, tablada tohum sayısı 23.54-29.51 adet ve bin tohum ağırlığı 29.77-41.74 g arasında değişmiştir. Kabuk oranı, içte yağ oranı ve kabuklu yağ oranı değerleri ise sırasıyla, % 41.32-49.61, % 51.69-61.06 ve % 26.05-35.28 arasında bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Field Crops and Pasture Production (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 10 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).