In this study, the quality of thirty yayık butters were investigated. The butters made from yoghurt were collected from Konya, Isparta, Antalya, Afyon cities and surrounded area. The average of pH, acidity and NaCl of yayık butters, collected from trading, were determined as 4.60±0.08, 0.33±0.06% and 0.98±0.34% respectively. The average of microbiological properties were changed between 1.1 * 10 ^ 3 -4.3*10^ 6 cflv/g for total mesophilic aerobic bacteria, 0-8.8x10 cfu/g for psicrophilic aerobic bacteria, 0- 5.1 * 10 ^ 3 cfiu/g for lipolitic bacteria, 0 - 7 * 10 ^ 3 cflU/g for proteolitic microorganisms, 0- 7.1 * 10 ^ 5 * cfy / g for yeast and mould, 0-92 cfu/g coliform bacteria, 0-56 cfu/g for number 0 - 1.4 * 10 ^ 4 cRUg for number of lactobacilli, 0-2.1x10 cfu/g for number of streptococci and 0 - 4.8 * 10 ^ 4 c tilde h v/g for number of leuconostocs. Organoleptically concerning, twenty is a top point, total organoleptical point changed between 11.5 and 17.5 and its average value found as 15.34±0.34.
Bu çalışmada, dört ayrı bölgeden toplanan otuz adet yayık tereyağının kaliteleri Incelenmiştir. Yoğurttan yapılan tereyağlar Konya, Isparta, Antalya ve Afyon illeri ve çevresinden alınmıştır. Piyasadan toplanan tereyağlarının ortalama fizikokimyasal Özellikleri; pH 4.60±0.08, % asitlik 0.33±0.06 ve % tuz 0.98±0.34 olarak belirlenmiştir. Ortalama toplam mezofii aerob bakteri sayısı 1.1 * 10 ^ 3 - 4.3 * 10 ^ 6 kob/g, psikrofil aerob bakteri sayısı 0 - 8.8 * 10 ^ 4 * kob / g lipolitik bakteri sayısı 0 - 5.1 * 10 ^ 5 kob/g, proteolitik mikroorganizma sayısı 0 - 7 * 10 ^ 3 * kob / g maya ve küf sayısı 0 - 7.1 * 10 ^ 5 * kob / g koliform grubu bakteri sayısı 0-92 kob/g, S. aureus sayısı 0-56 kob/g, laktobasiller 0 - 1.4 * 10 ^ 4 * kob / g streptokoklar 0 - 2.1 * 10 ^ 4 * kob / g ve leukonostoklar 0 - 4.8 * 10 ^ 4 * kob / g arasında . Duyusal değerlendirme toplam 20 puan üzerinden yapılmış olup, toplam duyusal puan 11.5-17.5 arasında değişmiş ve ortalaması ise 15.34±0.34 olarak tespit edilmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 25 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).