Günümüzde ulus devletlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada, stratejik yönetim önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında ani gelişen salgın ve felaketler karşısında önemli ve acil tedbirlerin alınması için yapılan stratejik öngörülerin sahaya yansıtılması noktasında bu planlamaları uygulayacak liyakatli kamu kadrolarının önemi tartışılmaz bir gerçektir. Yapılan çalışmanın amacı Covid 19 salgını sürecinde kamu çalışanlarının stratejik yönetim ve liyakat anlayışları arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistiklerden olan aritmetik ortalama, frekans, standart sapma ve yüzde değerlerine bakılmıştır. Bu çalışma için parametrik analizlerin yapılıp yapılmayacağını belirlemek için öncelikle ölçek verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmıştır. Betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve anket metodu ile veri toplama yoluna gidilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, kaynak boyutu ve çevre boyutunda elde edilen sonuçlara göre kamu çalışanlarının stratejik yönetim algılarının yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca araştırmaya katılan kamu çalışanlarının liyakat anlayışları ile ilgili cevapların genel ortalama ve liyakat boyutu, yetiştirme boyutu, atama boyutu ve genel değerlendirme sonuçlarına göre kamu çalışanlarının liyakat anlayışlarının da yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak karar verici ve strateji belirleyicilerin, kamu çalışanlarının stratejik yönetim ve liyakat anlayışları arasındaki araştırma sonuçlarına ilişkin ortaya koyduğumuz sonuçların yöntem belirleme ve teorik bir temel oluşturması amaçlanmıştır.
Today, strategic management emerges as a crucial element in achieving the sustainability goals of nation-states. In addition, the importance of qualified public staff who will implement these plans is an indisputable fact for reflecting the strategic foresight made to take decisive and urgent measures against sudden epidemics and disasters. This study aims to reveal the relationship between strategic management and merit understanding of public employees during the Covid-19 pandemic. In the analysis of the study data, arithmetic mean, frequency, standard deviation and percentage values, which are descriptive statistics, were examined. For determining if it is necessary to perform parametric analyzes for this study, first, an examination was made on whether the scale data shows a normal distribution. In this study, the descriptive research method was used, and data collection was made with the help of a questionnaire. When we look at the study results, the strategic management perceptions of public employees are at a high level as per the results obtained in the resource and environment dimensions. Besides, as per the general average and merit dimension, training dimension, assignment dimension and overall evaluation results of the answers related to the merit understanding of the public employees participating in the study, their merit understanding is at a high level. In conclusion, it is aimed to determine a method and form a theoretical basis according to the study results of decision makers, strategy makers, and public employees' understanding of strategic management and merit.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2023 |
Submission Date | January 12, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.