This study was carried out in order to determine the motivation of
the employees in the hotel enterprises which have an important place in the
tourism sector and according to the departments of the hotel, to find out the
differences in the work motivations of employees. The study was conducted in
four and five-star city hotels in Denizli. In the study, data were gathered by
face to face survey method, from the House Keeping, Service, Front Office and
Kitchen which constitute the basic service areas of hotel enterprises. As a
result of the data obtained from the study, it has been determined that there
is a significant difference according to gender among employees in “identified
regulation sub-dimension” of the scale and in the other subscales there is no
significant differences. According to the departments, it is determined that
there is a difference in the “amotivation sub-dimension” between the front
office with the kitchen and housekeeping, and determined that there is a
difference in “introjected regulation sub-dimension” between service and
kitchen
Bu çalışma turizm sektörü içerisinde önemli bir yere sahip otel
işletmeleri çalışanlarının iş motivasyonlarının belirlenmesi ve otel
departmanlarına göre çalışanların iş motivasyonlarındaki farklılıkların ortaya
konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma Denizli ilindeki dört ve beş
yıldızlı şehir otellerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada otel işletmelerinin
temel hizmet alanlarını oluşturan kat hizmetleri, servis, ön büro ve mutfak
çalışanlarından yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmadan elde
edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, çok boyutlu iş motivasyonu
ölçeğinin alt boyutlarında kişisel düzenleme ve içsel motivasyon alt
boyutlarında otel çalışanları arasında cinsiyete göre farklılık oluştuğu, diğer
boyutlarda anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Departmanlara göre ise, ön
büro ile mutfak ve kat hizmetleri departmanları arasında motive olmama alt
boyutunda ve servis ile mutfak arasında içe yansıtılan düzenleme alt boyutunda
farklılık olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2019 |
Submission Date | July 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.