BibTex RIS Cite

KÜÇÜK ASYA

Year 2009, Volume: 12 Issue: 1-2, 263 - 278, 06.05.2014

Abstract

Anadolu yarımadası, Küçük Asya (Asia Minör) olarak bilinmesine rağmen, sahip olduğu coğrafi ve iklimsel birliktelikten dolayı Roma İmparatorluğu bünyesinde birçok devleti ve vilayeti bünyesinde barındırmıştır. Bundan dolayı da ele alınırken, birçok kaynağa sahip, köprü vazifesi gören, önemli yolları bünyesinde barındıran, stratejik konumu olan bir ülke olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Küçük Asya, merkezi yükseklikte ve içinden nehirlerin geçerek denize ulaştığı ve geçerken de geçtiği vadileri verimli kıldığı, kurak platosu olan bir yarımadadır. Özellikle batı sahilleri, olağanüstü iklimi ve zengin topraklarıyla ilk çağlardan itibaren medeniyetin ve tarımsal zenginliğin beşiği olmuştur. Buna ilave olarak, yüzünü batı ülkelerine dönmüş olan Ege adaları ile doğu topraklarında yeşermiş, derin bir mazisi olan Babil ve Pers gibi, medeniyetler arasında doğal bir köprü vazifesi görür. Küçük Asya, merkezi bir nokta olan Konstantinople’e alternatifli olarak kuzey ve güney olmak üzere iki noktadan ulaşmayı sağlayan yollara sahiptir. Bu gerçek, arazilerin verimliliği ve mineral zenginliği ile de birleşince bu topraklara bu ayrıcalığı kazandırmış ve daha sonraki yıllarda Roma İmparatorluğu’nun en zengin bölgelerinden birisi olmuştur.

Küçük Asya’m herhangi bir bölümünü Romalılar işgal etmeden önce, Romalı tüccarlar ve ticari gemiler Yunan ve Kyklad Ada’larında (Ege Adaları) geniş bir faaliyet alanı bulmuş ve bu bölge, antik dünyanın en işlek limanlarından birisi olan Delos başta olmak üzere tüccarlarla dolup taşmıştır. Çılgın bir kralın, krallığını Romalılara bırakması ve Küçük Asya eyaletinin ortaya çıkmasıyla birlikte, tüccarlar, satıcılar ve ticaretle uğraşan birçok sınıf kendi iş alanlarına uygun olabilecek verimli arazi bulmak için Küçük Asya’ya akın etmişler ve aşamalı olarak kuzeye ve güneye yayılarak etkinliklerini artırmışlardır. Bazı tarihçiler, Roma’mn siyasetinin şekillenmesinde ticari faktörlerin etkin olduğunu söylerler. İşadamlarının sayısının artmasıyla birlikte, bunların güvenliğini sağlama gereksinimi doğmuş ve muhtemelen de bunların şikâyetleri ve talepleri doğrultusunda M.Ö. I. yüzyılın ilk çeyreğinde Ege Denizi’nde vuku bulan korsan olaylarını bastırmak için farklı çabalara girişilmiştir.

Year 2009, Volume: 12 Issue: 1-2, 263 - 278, 06.05.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Fatih Mehmet Berk This is me

Publication Date May 6, 2014
Submission Date December 31, 2014
Published in Issue Year 2009 Volume: 12 Issue: 1-2

Cite

APA Berk, F. M. (2014). KÜÇÜK ASYA. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 12(1-2), 263-278.

Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).