Research Article
BibTex RIS Cite

Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik

Year 2023, Issue: XIII, 43 - 57, 03.06.2023

Abstract

İstanbul’un Avcılar ilçesinde yer alan Küçükçekmece Göl Havzası (Bathonea?) kazıları; Küçükçekmece Gölü kıyısında, Antik Dönem (Bathonea?), Geç Antik Dönem (Rhegion), Bizans Dönemi (Rhegion) ve Osmanlı Dönemlerinin izlerini taşıyan bir liman yerleşimi barındırdığını ortaya çıkarmıştır. Geç Antik Dönem’de Constantinopolis’in hinterlandında kalan liman yerleşiminin başkentle olan bağlantısı buluntularla da kanıtlanabilmektedir. Güncel kazıların en yoğun yürütüldüğü tabaka olan Geç Antik Dönem’de günümüzdeki gibi bir lagün gölü olmayan; denizle bağlantısını koruyan ve en az iki limana sahip bu yerleşimde “Bazilikal Planlı” ve dini temalı olduğu anlaşılan bir yapı kalıntısı tespit edilmiştir. Oldukça geniş bir mimariye sahip olduğu düşünülen yapının tüm sınırlarına henüz ulaşılamamış, ancak yapının bazı bölümleri gün ışığına çıkarılabilmiştir. Yapının işlevine ve inşa tarihine dair sorular kısmen aydınlatılmamış olmasına karşın, MS 6. - 7. yüzyıllarda sağlık merkezi ve/veya dini içerikli bir işlevi olduğu önerilebilmektedir. Yapının Narteks bölümü olduğu önerilen kısımda yazılı ve mühürlü bir grup seramik buluntusu ele geçmiştir. Çalışmada incelenen söz konusu buluntular arasında; dört mühürlü unguentarium, bir graff itolu ve bir mühürlü pithos parçası, bir graff itolu kapak parçası ve bir sgraff ito teknikli sırlı kap tondosu yer almaktadır.

Year 2023, Issue: XIII, 43 - 57, 03.06.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Archaeological Science
Journal Section Research Articles
Authors

Ülkü Kara

Publication Date June 3, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: XIII

Cite

APA Kara, Ü. (2023). Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik. Seleucia(XIII), 43-57.
AMA Kara Ü. Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik. Seleucia. June 2023;(XIII):43-57.
Chicago Kara, Ülkü. “Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı Ve Mühürlü Seramik”. Seleucia, no. XIII (June 2023): 43-57.
EndNote Kara Ü (June 1, 2023) Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik. Seleucia XIII 43–57.
IEEE Ü. Kara, “Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik”, Seleucia, no. XIII, pp. 43–57, June 2023.
ISNAD Kara, Ülkü. “Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı Ve Mühürlü Seramik”. Seleucia XIII (June 2023), 43-57.
JAMA Kara Ü. Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik. Seleucia. 2023;:43–57.
MLA Kara, Ülkü. “Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı Ve Mühürlü Seramik”. Seleucia, no. XIII, 2023, pp. 43-57.
Vancouver Kara Ü. Constantinopolis Territoriumundan Ele Geçen Bir Grup Yazılı ve Mühürlü Seramik. Seleucia. 2023(XIII):43-57.