Research Article

İbn Mutahhar el-Hillî'nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)

Volume: 4 Number: 1 June 30, 2022
EN TR

İbn Mutahhar el-Hillî'nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)

Abstract

Bu çalışmada bir mezhebe bağlı olmanın getirdiği tarafgirliğin neticesi olarak diğer mezhepleri ötekileştirme eğiliminin İmâmiyye Şîası temelinde ve İbn Mutahhar el-Hillî (726/1325) örnekliğindeki tezahürleri ele alınacaktır. Hillî, bilindiği gibi, Şîa içerisindeki iki önemli farklılaşma hareketinden biri olan Usûlîliğin en önemli temsilcilerinden biridir. Bununla birlikte Hillî yaşadığı dönemde İmâmiyye mezhebinin etkili savunucularından biri olarak öne çıkmıştır. Özellikle imâmet anlayışında tavizsiz bir tutum sergilemiş olan Hillî, İmâmiyye Şîası dışındaki mezheplerin tamamına yakınını ötekileştirmiştir. Ona göre dünya ve ahiret işleri için en doğru ve sağlam yol İmâmiyye Şîası’nın yolu olup bu hususta başka hiçbir mezhebe itibar edilmemelidir. Ayrıca Hillî, İlhanlı sultanı Olcaytu’yu etkilemesi sayesinde devlet içerisinde itibar sahibi bir alim olmanın ötesinde devletin desteğini tamamıyla arkasına almayı başarabilmiş bir şahsiyettir. Onun kendi mezhebine olan güveni ve diğer mezheplere yönelik bakışı bu imkânı elde etmesinde etkili olduğu gibi bu imkân, onun diğer mezheplere yönelik yaklaşımını da büyük oranda şekillendirmiştir. Bu bağlamda Hillî’nin İmâmiyye dışındaki diğer mezheplere bakışı, eserleri ve düşüncelerinden hareketle ortaya konacaktır.

Keywords

İmâmiyye Şîası, Usûlîlik, Ötekileştirme, Fırka-i Nâciye, Ehl-i Hilâf, Nâsıbe/Nâsıbî.

Thanks

Tüm yoğunluğuna rağmen bu makaleyi okuma nezaketinde bulunup ortaya koymuş olduğu eleştiri ve önerilerle metnin olgunlaşmasına katkı sağlayan kıymetli hocam Prof. Dr. Harun YILDIZ’a teşekkür ediyorum.

References

  1. Ağırkaya, Güven. “Öteki Algısının Tefsirdeki Yansımaları: Şîa Örneği”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7/2, (2020), 1435-1456.
  2. Akkoyunlu, İsmail. İbn Teymiyye'nin Şia'ya Reddiyesi. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2017.
  3. Altun, Hilmi Kemal. “Nâsıbî Kavramı Üzerine Tahlil ve Değerlendirme”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7/2 (2020), 1198-1230.
  4. el-Bağdâdî, Abdülkâhir. el-Fark beyne’l-Fırak ve Beyânü’l-Fırkati’n-Nâciyeti minhüm. thk. Muhammed Zâhid el-Kevserî, y.y., 1948.
  5. Bulut, Halil İbrahim. Şia’da Usulîliğin Doğuşu ve Şeyh Müfid. Ankara: Araştırma Yayınları, 2013.
  6. Bruckmayr, Philipp. “Mâturîdî Kelâmının Yayılması, Kalıcılaşması ve Temel Dinamikleri (Timurlular Döneminden 19. Arsa Kadar)”. çev. Sönmez Kutlu, Muzaffer Tan. İmam Mâturîdî ve Maturidilik. haz. Sönmez Kutlu. Ankara: Otto Yayınları, 2011, 403-440.
  7. el-Câhız, Ebû Osmân Amr b. Bahr b. Mahbûb. Resâilu’l-Câhız. thk. Abdusselâm M. Hârûn. Beyrut: y.y., 1991.
  8. el-Emîn, Muhsin. Âyânü’ş-Şîa. thk. Hasan el-Emîn. Beyrut: Dâru’t-Teâruf li’l-Matbûât, 1403/1983.
  9. el-Eş’arî, Ebû’l-Hasan. Makâlâtü’l-İslâmiyyîn ve’htilâfi’l-Musallîn. thk. Muhammed Muhyiddin Abdülhamid. Kahire: Mektebetü’n-Nahdati’l-Mısriyye, 1950/1369.
  10. el-Eş’arî, Ebû’l-Hasan. el-İbâne an Usûli’d-Diyâne. thk. Salih b. Makbel b. Abdullah el-Usaymî, Riyad 2011/1432.
APA
Maden, F. (2022). İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar). Turkish Journal of Shiite Studies, 4(1), 70-98. https://doi.org/10.48203/siader.1088163
AMA
1.Maden F. İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar). Turkish Journal of Shiite Studies. 2022;4(1):70-98. doi:10.48203/siader.1088163
Chicago
Maden, Ferhat. 2022. “İbn Mutahhar El-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)”. Turkish Journal of Shiite Studies 4 (1): 70-98. https://doi.org/10.48203/siader.1088163.
EndNote
Maden F (June 1, 2022) İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar). Turkish Journal of Shiite Studies 4 1 70–98.
IEEE
[1]F. Maden, “İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)”, Turkish Journal of Shiite Studies, vol. 4, no. 1, pp. 70–98, June 2022, doi: 10.48203/siader.1088163.
ISNAD
Maden, Ferhat. “İbn Mutahhar El-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)”. Turkish Journal of Shiite Studies 4/1 (June 1, 2022): 70-98. https://doi.org/10.48203/siader.1088163.
JAMA
1.Maden F. İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar). Turkish Journal of Shiite Studies. 2022;4:70–98.
MLA
Maden, Ferhat. “İbn Mutahhar El-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar)”. Turkish Journal of Shiite Studies, vol. 4, no. 1, June 2022, pp. 70-98, doi:10.48203/siader.1088163.
Vancouver
1.Ferhat Maden. İbn Mutahhar el-Hillî’nin İmâmiyye Şîası Dışındaki Mezheplere Bakışı (Ötekileştirici Dil Üzerine Bazı Mülahazalar). Turkish Journal of Shiite Studies. 2022 Jun. 1;4(1):70-98. doi:10.48203/siader.1088163