Note

Tahranda Bir Cuma Namazı İzlenimi

Volume: 1 Number: 2 December 31, 2019
EN TR

Tahranda Bir Cuma Namazı İzlenimi

Öz

2018 ve 2019 yıllarında çeşitli aralıklarla akademik araştırmalar yapmak ve özellikle de yazma eser kütüphanelerinden çalışma konumla ilgili kaynakları temin etmek amacıyla İran’da bulundum. Bu esnada Tahran’da bulunan Şiî ve Sünnî mescidlerinde icra edilen Cuma namazlarına katıldım. Bunun dışında Taliş’te bulunan Sünnîlere ait bir mescidde de Cuma namazında bulundum. Her iki kesimin de Cuma namazını icra etme usulleri oldukça farklıydı. Şiî mescidlerde hutbeler, oldukça güncel ve siyasiydi. Cemaat ise o haftanın gündemine göre sloganlar atmakta ve yeri geldiğinde bazıları mescid dışında da bu sloganları devam ettirmekteydi. Sünnî mescitlerdeki hutbeler ise siyasetten uzaktı. Daha ziyade gıybetin zararları, kardeşlik gibi zaman üstü olgular üzerinden şekillenmekteydi. Bunun dışında Şiî mescidlerin girişinde yoğun güvenlik önlemleri söz konusuyken, Sünnî mescidlerde herhangi bir güvenlik araması bulunmamaktaydı.

Anahtar Kelimeler

Cuma namazı,Şiî,Sünnî,Tahran,İran

References

  1. Celâl Celâlîzâde, (Erişim 09 Kasım 2019) http://jalaljalalizadeh.com/page/75/
  2. Ca‘feriyân, Resûl. Siyaset ve ferheng-i ruzgar-ı Safevi. Tahran : Neşr-i İlm, 1388hş.
  3. İlhan, Avni. “Atebât”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. Ankara: TDV Yayınları, 1991.
  4. Işılak, Halil. “Medrese-i Âli-yi Şehid Mutahhari Kütüphanesi (Eski İsmi: Kitâbhâne-i Medrese-i ʿÂlî-yi Sipehsâlâr)”. Turkish Journal of Shiite Studies 1/1 (Haziran 2019): 130-136.
  5. Momen, Moojen. An introduction to Shi’i Islam : the history and doctrines
ISNAD
Işılak, Halil. “Tahranda Bir Cuma Namazı İzlenimi”. Turkish Journal of Shiite Studies 1/2 (December 1, 2019): 326-337. https://izlik.org/JA46BH46TZ.