Review

Bakır cüruflarından metallerin kazanılması

Volume: 2 Number: 1 July 1, 2017
TR

Bakır cüruflarından metallerin kazanılması

Abstract

Bakır yerkabuğunda yaygın olarak bakır-demir-sülfür ve bakır sülfür mineralleri, daha az oranda ise oksit mineralleri olarak bulunur. Endüstriyel olarak saf bakır metali pirometalurjik ve hidrometalurjik yöntemle üretilir. Üretilen bakırın yaklaşık %80’i pirometalurjik, % 20’si ise hidrometalurjik yöntemle elde edilir. Bakır cürufları, sülfürlü bakır cevherlerinden pirometalurjik yöntemle bakır üretimi sürecinde üretilen katı yan ürünlerdir. Dünya genelinde yılda yaklaşık olarak elli milyon ton cüruf üretilmektedir. Üretim tesislerinin yakınlarında açık alanlara korumasız olarak yığılan cüruflardaki Cu, Ni, Co ve Zn gibi metaller, atmosferik koşulların etkisi ile aktif hale geçerek toprak ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olur. Bundan dolayı cüruflar tehlikeli kimyasal sınıfında değerlendirilir. Cüruflar, metallerin kazanılacağı ikincil kaynaklar olarak ilgi çekicidir. Metali giderilmiş bakır cürufları, fiziksel ve mekanik özelliklerinden dolayı inşaat sektörü, yol çapımı, çimento katkı malzemesi, aşındıcı alet yapımı gibi pek çok alanda değerlendirilebilir. Bu çalışma, bakır cüruflarından metallerin kazanılması üzerine yapılmış deneysel araştırmaların, çalışma koşulları ve metal kazanım başarılarına ilişkin genel bir değerlendirmedir.


Keywords

References

  1. [17] Beşe AV, 2007. Effect of ultrasound on the dissolution of copper from copper converter slag by acid leaching. Ultrasonics Sonochemistry, 14: 290-296.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Authors

Ayşe Vildan Beşe
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Publication Date

July 1, 2017

Submission Date

December 6, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 1

APA
Beşe, A. V. (2017). Bakır cüruflarından metallerin kazanılması. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 140-149. https://izlik.org/JA86XH24CK
AMA
1.Beşe AV. Bakır cüruflarından metallerin kazanılması. Sinop Uni J Nat Sci. 2017;2(1):140-149. https://izlik.org/JA86XH24CK
Chicago
Beşe, Ayşe Vildan. 2017. “Bakır Cüruflarından Metallerin Kazanılması”. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 (1): 140-49. https://izlik.org/JA86XH24CK.
EndNote
Beşe AV (July 1, 2017) Bakır cüruflarından metallerin kazanılması. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 1 140–149.
IEEE
[1]A. V. Beşe, “Bakır cüruflarından metallerin kazanılması”, Sinop Uni J Nat Sci, vol. 2, no. 1, pp. 140–149, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86XH24CK
ISNAD
Beşe, Ayşe Vildan. “Bakır Cüruflarından Metallerin Kazanılması”. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2/1 (July 1, 2017): 140-149. https://izlik.org/JA86XH24CK.
JAMA
1.Beşe AV. Bakır cüruflarından metallerin kazanılması. Sinop Uni J Nat Sci. 2017;2:140–149.
MLA
Beşe, Ayşe Vildan. “Bakır Cüruflarından Metallerin Kazanılması”. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, July 2017, pp. 140-9, https://izlik.org/JA86XH24CK.
Vancouver
1.Ayşe Vildan Beşe. Bakır cüruflarından metallerin kazanılması. Sinop Uni J Nat Sci [Internet]. 2017 Jul. 1;2(1):140-9. Available from: https://izlik.org/JA86XH24CK


Articles published in Sinopjns are licensed under CC BY-NC 4.088x31.png