Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 1, 261 - 275, 20.03.2022
https://doi.org/10.30692/sisad.1007848

Öz

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de turizm sektörü hızla gelişmeye devam etmekte; ülkede turizmi geliştirmeye yönelik politikalar uygulanmaktadır. Kalkınma planları turizm sektörünün geliştirilmesini ve turizm aktivitelerinin çeşitlendirilmesini öngörür. Bu doğrultuda Türkiye’de kırsal turizmin desteklenerek geliştirilmesi hedeflenmiştir. Turizm, kırsal kalkınmanın sağlanması ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının asgariye indirilebilmesi için önemli bir araç ve istihdam kaynağıdır. Buradan hareketle çalışmada Kuyucak Köyü örneğinde Isparta’da kırsal turizm potansiyeli ve gelişimi SWOT analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; turistik ürün olarak çekiciliği bulunan lavanta bahçelerinin bölgede mevcut ve yaygın olması, lavantanın bölgeye çekicilik katması, gezi ve fotoğraf çekimleri için lavanta bahçelerinin elverişli olması, köyde bulunan lavanta bahçelerinin yerel ve ulusal medyada yer almaya başlamış olması güçlü yönler olarak öne çıkmaktadır. Zayıf yönler arasında lavantanın çiçeklenmesine bağlı olarak turizm sezonunun çok kısa olması, turizme yönelik yapıların estetik kaygı ve doğallıktan uzak, derme-çatma olması, bölgede büyük grupları ağırlayabilecek kafe ve restoranların yetersiz olması sayılabilir.

Kaynakça

  • Agayi, C.O. and Gündüz, E. (2020). An Evaluation of Rural Tourism Potential for Rural Development in Kenya. International Journal of African and Asian Studies, 63(2020), 35-46.
  • Akça, H. (2004). Dünyada ve Türkiye’de Kırsal Turizm. Standart Dergisi. 43(513), 61-70.
  • Albayrak, A. (2013). Alternatif Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Aydın, O. (2012). Türkiye’de Alternatif Bir Turizm; Sağlık Turizmi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14(23), 91-96.
  • Aylan, F.K., Sarı G.H. ve Salvarcı, S. (2019). Kırsal Yoksulluğun Giderilmesinde Kadın Girişimciliğin Rolü : Lavanta Kokulu Köy Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 7(2), 1271-1289.
  • Bahar, O. ve Kozak, M. (2012). Turizm ve Rekabet. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) (2014). Kırsal Kalkınma Planı (2014-2019). Isparta.
  • Bildirici, M.E. ve Koç, İ. (2017). Türkiye’de Bölgeler Arası Gelişmişlik Farklarının İncelenmesi. S. Koç, S. Yılmaz Genç ve K. Çolak (Ed.) içinde, Dünden Bugüne Ekonomi Yazıları, (s. 321-363). Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Vakfı Yayınları, ISBN:978-1-9997035-5-4.
  • Bozok, D. ve Karaman, R. (2018). Isparta Lavantasının Kırsal Turizm Kapsamında SWOT Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi : Kuyucak Köyü Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences. 8(2), 27-33.
  • Brooks, G., Heffner, A. and Henderson, D. (2014). A SWOT Analysis of Competitive Knowledge From Social Media For A Small Start-Up Business. Review of Business Information Systems. 18(1), 23-34.
  • Ceylan, S. (2004). Yazılı Kanyon (Sütçüler, Isparta) Tabiat Parkı’nın Turizm Açısından Önemi ve Kullanımı. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi. 5(8), 59-82.
  • Çetin, M. (2007). Yerel Ekonomik Kalkınma Yaklaşımı ve Uluslararası Organizasyonlar. Yönetim ve Ekonomi. 14(1), 153-170.
  • Doğan, H. ve Üngüren, E. (2012). Yerel Halkın Isparta Turizmine Yönelik Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 17(1), 103-122.
  • Doğaner, S. (2019). Flora Turizmi : Orman, Çiçek ve İnsan. S. Üçışık Erbilen ve G. Şahin (Ed.) içinde, Beşeri ve İktisadi Coğrafya Araştırmaları, (s.73-104). İstanbul: Eski Babil Yayınları, ISBN: 978-605-69101-6-6.
  • Durgun, A. (2006). Bölgesel Kalkınmada Turizmin Rolü. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Egbali, N. and Bakhsh, A. (2011). Effects of Positive and Negative Rural Tourism (Case Study: Rural Semnan Province). Journal of Geography and Regional Planning. 4(2), 63-76.
  • Erdil, M. (2017, 6 Eylül). Mor Turizm. https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/mor-turizm-40526505.
  • European Commission (EC) (1999). Towards Quality Rural Tourism: Integrated Quality Management (IQM) of Rural Tourist Destinations. Brussels.
  • Furat, M. (2013). Küresel Politika Değişimleri ve Türkiye’de Kırsal Kalkınma. Gaziantep University Journal of Social Sciences. 12(3), 589-610.
  • Goeldner, C.R. and Ritchie, J.B. (2009). Tourism : Principles, Practices, Philosophies. New Jersey : John Wiley & Sons.
  • Gökdoğan, O. (2016). Determination of Input-Output Energy and Economic Analysis of Lavender Production in Turkey. International Journal of Agricultural and Biological Engineering. 9(3), 154-161.
  • Günaydın, D. (2013). Türkiye’de Bölgeler Arası Gelişmişlik Farklarının Giderilmesinde Kalkınma Ajanslarının Yeri: İZKA Mali Destek Programları Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 15(1), 73-101.
  • Hürriyet (2021, 10 Eylül), Lavanta Kokulu Köyü 750 Bin Kişi Ziyaret Etti. https://www.hurriyet. com.tr/seyahat/lavanta-kokulu-koyu-750-bin-kisi-ziyaret-etti-41337052.
  • Isparta Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü (2021, 1 Ocak), Turizm İstatistikleri. https://isparta.ktb.gov.tr/TR-165303/turizm.html.
  • Isparta Valiliği (2009). Isparta Kültür ve Turizm Envanteri. Cilt :1. Isparta : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.
  • Jayapalan, N. (2001). An Introduction to Tourism. New Delhi : Atlantic Publishers and Distributers.
  • Kara, N. and Baydar, H. (2013). Determination of Lavender and Lavandin Cultivars (Lavandula sp.) Containing High Qualıty Essential Oil in Isparta, Turkey. Turkish Journal of Field Crops. 18(1), 58-65.
  • Lavanta Kokulu Köy (2021, 22 Temmuz). https://www.gelecekturizmde.com/lavanta-kokulu-koy.
  • Ongun, U., Gövdere, B. ve Kaygısız, A.D. (2015). Isparta İli Kırsal Alanlarında Yapılabilecek Kırsal Turizm Türlerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 5(1), 122-131.
  • Organisation For Economic Co-operation and Development (OECD) (2006). The New Rural Paradigm : Policies and Governance. OECD Rural Policy Reviews. Paris.
  • Page, S.J. and Connell, J. (2014). Tourism : A Modern Synthesis, Fourth Edition. United Kingdom: Cengage Learning EMEA.
  • Palabıyık, S. (2009). Geleneksel ve Yeni Kalkınma Kuramlarının Analizi : Türkiye Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Roney, S.A. (2011). Turizm : Bir Sistemin Analizi. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • Saraçoğlu, İ. A. (2020, 33 Kasım). Her Derde Deva Lavanta. https://www.milliyet.com.tr/ pembenar/her-derde-deva-lavanta-1046420.
  • Soyak, M. (2016). Türk Turizm Sektörünün Yapısal Analizi ve SWOT Matrisine Dayalı Sektörel Stratejiler. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016(10), 47-71.
  • Soykan, F. (1999). Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Bütünleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm. Anatolia : Turizm Araştırmaları Dergisi. 10 (1), 67-75.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (CSBB). (2019). On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023). Ankara.
  • T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB). (2015). Kırsal Kalkınma Eylem Planı 2015-2018. Ankara.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). (2020, 6 Aralık). Turizm İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr /Kategori/GetKategori?p=egitim-kultur-spor-ve-turizm-105&dil=1.
  • Usta, Ö. (2009). Turizm : Genel ve Yapısal Yaklaşım. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • World Tourism Organization (UNWTO). (2020, 5 Mayıs). World Tourism Barometer. 18(1), https://www.e-nwto.org/action/showPublications?category=10.1555%2Fcategory.40000044.

Development Of Rural Tourism In Isparta: Case Of Kuyucak Village

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 1, 261 - 275, 20.03.2022
https://doi.org/10.30692/sisad.1007848

Öz

Like in many other parts of the world, tourism industry in Turkey develops rapidly and associated policies are being implemented to support its further development. National development plans envisage the development of the tourism sector and the diversification of tourism activities. Within this framework, development of rural tourism is also among the policy objectives in Turkey. Tourism supports the rural development and acts as an important instrument in minimizing the inter-regional development disparities as an important source of employment. From this point of view, this study takes the case of Kuyucak Village of Isparta and investigates its rural tourism potential and development through a SWOT analysis method. According to the analysis results, several strengths emerge that would potentially support the development of tourism, which includes widespread availability of lavender gardens as a touristic attraction in the region and their contribution to the growing glamorousness of the region, suitability of lavender gardens for sightseeing and photo-shootings, and growing awareness due to recent appearance of village’s lavender gardens in local and national media. Major weaknesses include possibility of having only a very short period of tourism season depending on the flowering of lavender, the lack of visual and natural elegance of tourism infrastructure, and unavailability of sufficient cafes and restaurants to host large tourist groups in the region.

Kaynakça

  • Agayi, C.O. and Gündüz, E. (2020). An Evaluation of Rural Tourism Potential for Rural Development in Kenya. International Journal of African and Asian Studies, 63(2020), 35-46.
  • Akça, H. (2004). Dünyada ve Türkiye’de Kırsal Turizm. Standart Dergisi. 43(513), 61-70.
  • Albayrak, A. (2013). Alternatif Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Aydın, O. (2012). Türkiye’de Alternatif Bir Turizm; Sağlık Turizmi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14(23), 91-96.
  • Aylan, F.K., Sarı G.H. ve Salvarcı, S. (2019). Kırsal Yoksulluğun Giderilmesinde Kadın Girişimciliğin Rolü : Lavanta Kokulu Köy Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 7(2), 1271-1289.
  • Bahar, O. ve Kozak, M. (2012). Turizm ve Rekabet. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) (2014). Kırsal Kalkınma Planı (2014-2019). Isparta.
  • Bildirici, M.E. ve Koç, İ. (2017). Türkiye’de Bölgeler Arası Gelişmişlik Farklarının İncelenmesi. S. Koç, S. Yılmaz Genç ve K. Çolak (Ed.) içinde, Dünden Bugüne Ekonomi Yazıları, (s. 321-363). Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Vakfı Yayınları, ISBN:978-1-9997035-5-4.
  • Bozok, D. ve Karaman, R. (2018). Isparta Lavantasının Kırsal Turizm Kapsamında SWOT Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi : Kuyucak Köyü Örneği. International Journal of Social and Economic Sciences. 8(2), 27-33.
  • Brooks, G., Heffner, A. and Henderson, D. (2014). A SWOT Analysis of Competitive Knowledge From Social Media For A Small Start-Up Business. Review of Business Information Systems. 18(1), 23-34.
  • Ceylan, S. (2004). Yazılı Kanyon (Sütçüler, Isparta) Tabiat Parkı’nın Turizm Açısından Önemi ve Kullanımı. Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi. 5(8), 59-82.
  • Çetin, M. (2007). Yerel Ekonomik Kalkınma Yaklaşımı ve Uluslararası Organizasyonlar. Yönetim ve Ekonomi. 14(1), 153-170.
  • Doğan, H. ve Üngüren, E. (2012). Yerel Halkın Isparta Turizmine Yönelik Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 17(1), 103-122.
  • Doğaner, S. (2019). Flora Turizmi : Orman, Çiçek ve İnsan. S. Üçışık Erbilen ve G. Şahin (Ed.) içinde, Beşeri ve İktisadi Coğrafya Araştırmaları, (s.73-104). İstanbul: Eski Babil Yayınları, ISBN: 978-605-69101-6-6.
  • Durgun, A. (2006). Bölgesel Kalkınmada Turizmin Rolü. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Egbali, N. and Bakhsh, A. (2011). Effects of Positive and Negative Rural Tourism (Case Study: Rural Semnan Province). Journal of Geography and Regional Planning. 4(2), 63-76.
  • Erdil, M. (2017, 6 Eylül). Mor Turizm. https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/mor-turizm-40526505.
  • European Commission (EC) (1999). Towards Quality Rural Tourism: Integrated Quality Management (IQM) of Rural Tourist Destinations. Brussels.
  • Furat, M. (2013). Küresel Politika Değişimleri ve Türkiye’de Kırsal Kalkınma. Gaziantep University Journal of Social Sciences. 12(3), 589-610.
  • Goeldner, C.R. and Ritchie, J.B. (2009). Tourism : Principles, Practices, Philosophies. New Jersey : John Wiley & Sons.
  • Gökdoğan, O. (2016). Determination of Input-Output Energy and Economic Analysis of Lavender Production in Turkey. International Journal of Agricultural and Biological Engineering. 9(3), 154-161.
  • Günaydın, D. (2013). Türkiye’de Bölgeler Arası Gelişmişlik Farklarının Giderilmesinde Kalkınma Ajanslarının Yeri: İZKA Mali Destek Programları Örneği. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 15(1), 73-101.
  • Hürriyet (2021, 10 Eylül), Lavanta Kokulu Köyü 750 Bin Kişi Ziyaret Etti. https://www.hurriyet. com.tr/seyahat/lavanta-kokulu-koyu-750-bin-kisi-ziyaret-etti-41337052.
  • Isparta Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü (2021, 1 Ocak), Turizm İstatistikleri. https://isparta.ktb.gov.tr/TR-165303/turizm.html.
  • Isparta Valiliği (2009). Isparta Kültür ve Turizm Envanteri. Cilt :1. Isparta : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.
  • Jayapalan, N. (2001). An Introduction to Tourism. New Delhi : Atlantic Publishers and Distributers.
  • Kara, N. and Baydar, H. (2013). Determination of Lavender and Lavandin Cultivars (Lavandula sp.) Containing High Qualıty Essential Oil in Isparta, Turkey. Turkish Journal of Field Crops. 18(1), 58-65.
  • Lavanta Kokulu Köy (2021, 22 Temmuz). https://www.gelecekturizmde.com/lavanta-kokulu-koy.
  • Ongun, U., Gövdere, B. ve Kaygısız, A.D. (2015). Isparta İli Kırsal Alanlarında Yapılabilecek Kırsal Turizm Türlerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 5(1), 122-131.
  • Organisation For Economic Co-operation and Development (OECD) (2006). The New Rural Paradigm : Policies and Governance. OECD Rural Policy Reviews. Paris.
  • Page, S.J. and Connell, J. (2014). Tourism : A Modern Synthesis, Fourth Edition. United Kingdom: Cengage Learning EMEA.
  • Palabıyık, S. (2009). Geleneksel ve Yeni Kalkınma Kuramlarının Analizi : Türkiye Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Roney, S.A. (2011). Turizm : Bir Sistemin Analizi. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • Saraçoğlu, İ. A. (2020, 33 Kasım). Her Derde Deva Lavanta. https://www.milliyet.com.tr/ pembenar/her-derde-deva-lavanta-1046420.
  • Soyak, M. (2016). Türk Turizm Sektörünün Yapısal Analizi ve SWOT Matrisine Dayalı Sektörel Stratejiler. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2016(10), 47-71.
  • Soykan, F. (1999). Doğal Çevre ve Kırsal Kültürle Bütünleşen Bir Turizm Türü: Kırsal Turizm. Anatolia : Turizm Araştırmaları Dergisi. 10 (1), 67-75.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (CSBB). (2019). On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023). Ankara.
  • T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB). (2015). Kırsal Kalkınma Eylem Planı 2015-2018. Ankara.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). (2020, 6 Aralık). Turizm İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr /Kategori/GetKategori?p=egitim-kultur-spor-ve-turizm-105&dil=1.
  • Usta, Ö. (2009). Turizm : Genel ve Yapısal Yaklaşım. Ankara : Detay Yayıncılık.
  • World Tourism Organization (UNWTO). (2020, 5 Mayıs). World Tourism Barometer. 18(1), https://www.e-nwto.org/action/showPublications?category=10.1555%2Fcategory.40000044.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER
Yazarlar

İsmail Kılınç 0000-0002-2998-9073

Erken Görünüm Tarihi 20 Mart 2022
Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2022
Gönderilme Tarihi 10 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılınç, İ. (2022). ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ. Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(1), 261-275. https://doi.org/10.30692/sisad.1007848
AMA Kılınç İ. ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ. SSAD. Mart 2022;6(1):261-275. doi:10.30692/sisad.1007848
Chicago Kılınç, İsmail. “ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ”. Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2022): 261-75. https://doi.org/10.30692/sisad.1007848.
EndNote Kılınç İ (01 Mart 2022) ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 6 1 261–275.
IEEE İ. Kılınç, “ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ”, SSAD, c. 6, sy. 1, ss. 261–275, 2022, doi: 10.30692/sisad.1007848.
ISNAD Kılınç, İsmail. “ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ”. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 6/1 (Mart 2022), 261-275. https://doi.org/10.30692/sisad.1007848.
JAMA Kılınç İ. ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ. SSAD. 2022;6:261–275.
MLA Kılınç, İsmail. “ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ”. Stratejik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy. 1, 2022, ss. 261-75, doi:10.30692/sisad.1007848.
Vancouver Kılınç İ. ISPARTA’DA KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİ : KUYUCAK KÖYÜ ÖRNEĞİ. SSAD. 2022;6(1):261-75.

22785  15895    15433     15434     15435     17587    18452        18278      18279         18453        19048